mezőgazdaság

2021.01.07. 10:30

A vetések szépek, de kellene a hideg

Mauthner Ilona

20200422 Hajdú-Bihar Megye Mezőgazdaság illusztráció Magyar Nemzet fotó: Mirkó István (MI)

Forrás: MW

Fotó: Mirkó István

Enyhe, esős idővel búcsúzott az óév és az új is hasonlóan kezdődött. Egyelőre komolyabb lehűlés nincs a láthatáron, viszont újabb csapadék annál inkább. A megye északi felében a talaj mélyebb rétegei még tudnak nedvességet befogadni, de délen egyelőre elég lenne az égi áldásból. A mezőgazdasági kultúráknak hiányzik a tél, a hideg, a hó, hiszen az enyhe idő a kár­tevők és kórokozók áttelelésének kedvez.

A tél eddig eltelt részében alig volt néhány fagyos nap, megyénkben öt ilyen reggelt jegyeztek fel. A decemberi eső mennyisége pedig 50 és 80 milliméter között alakult.

A talaj nedvességgel való feltöltődése jól halad, az időben elosztva érkező csapadéknak van ideje a mélyebb rétegekbe beszivárogni. A talaj felszíne a megyében mindenhol sáros, a felső fél méteres réteg is szinte mindenhol telített.

Az őszi vetések jó állapotban vannak, a káposztarepce jellemzően 6–8, a kalászosok pedig 1–3 leveles állapotban telelnek, írta az agrarszektor.hu. A jelenlegi enyhe idő azonban nem kedvez a mezőgazdasági kultúráknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!