Sebestyén Pince

2021.01.24. 07:00

Nehéz időszak ez, nagyon várják már a járvány végét

Sebestyén Csaba, a Sebestyén Pince egyik tulajdonosa lapunknak elmondta: a szekszárdi borásztársadalom aggódik amiatt, hogy várhatóan pünkösdig elmarad a vendéglátóipari egységek, szálláshelyek megnyitása. 

Brunner Mónika

Fotó: Makovics Kornél

Nehéz év köszöntött a még mindig tartó járvány miatt 2021-ben a szekszárdi borvidék borászaira.

– A borvidékünket már egyáltalán nem látogatják a turisták, valamint felkészületlenül ért bennünket, hogy valószínűleg pünkösdig ez a helyzet változatlan maradhat. A borásztársadalom mellett az egész vállalkozási, vendéglátóipari szektort mélyen érintik a pandémia miatt hozott szabályozások – mondta lapunknak Sebestyén Csaba, hozzátéve, hogy a szekszárdi borászok nagy része szorosan kötődik a vendéglátáshoz. Azonban mostanra már csak hipermarketekben van lehetőségük az értékesítési piacuk növelésére.

– A pincészetünk több lábon áll. A vinotékás bolti értékesítésünk továbbra is működik. A járványügyi szabályozásoknak köszönhetően pedig lehetőségünk nyílt arra, hogy közvetlenül szállítsuk borainkat az egyik áruházláncba. A tavalyi év végétől három fajta borral vagyunk jelen, két háziasítással és egy rozéval. Mindhárom a szekszárdi cuvée elnevezést kapta – tette hozzá.

A tavalyi évüket szerencsésnek értékelte, ugyanis borászatukat számos szerencsefaktor érte. Ezek közül az egyik, hogy szert tettek az áruházlánci kapcsolatukra, a másik, hogy sikerült növelniük a boraik exportját új, külföldi partnereiknek köszönhetően. Sebestyén Csaba hozzátette, mivel a pandémia miatt nehéz külföldre utazni, valamint személyes támogatással nem tudnak megjelenni a kinti piacokon, az idei évben csak abban reménykedhetnek, a magyar bor elég híres ahhoz, hogy további partnerek is megkeressék őket. Összegezve, a tavalyi évüket nullás egyenlegre sikerült kihozni a bevétel és költségek tekintetében.

– Az idei évben is ez a cél. Az eddigi helyzetet tekintve nem vagyok borúlátó, de derűlátó sem. Kivárjuk a fejleményeket, sodródunk – mondta Sebestyén Csaba borász, aki büszkén mutatta meg testvérével, Csillával, hogy cégük, a Sebestyén Borászati és Szolgáltató Kft. a múlt évben Szekszárd javáért kitüntető címet kapott.

Az időjárásnak is nagy szerepe van a szőlőtermés alakulásában

A Sebestyén Pince tizenhárom hektáron gazdálkodik, fontosabb dűlőik között van az Iván-völgy, a Görögszó, a Nánai, a Szentgál Szőlőhegy, a Bencze, a Baranya-völgy, a Decsi Szőlőhegy, a Bátai, a Porkoláb-völgy. Jellemző boraik: bikavér, kadarka, kékfrankos. Éves termelésük nyolcvanezer palack.

– A szőlőterületeink megvannak, a feladatokat továbbra is ugyanannyi emberrel látjuk el. A szőlőtermést illetően még augusztus végén sem találgatnék, mert egy hét alatt tönkre tud menni az egész éves munkánk. A tavalyi évünk jó volt, Szekszárdnak kedvezett az akkori időjárás – mondta el lapunknak Sebestyén Csaba borász a várható szőlőtermésről.

Borítóképünk: Sebestyén Csaba és Csilla tavaly „Szekszárd javáért” kitüntető címet kapott a várostól

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!