Agrárium

2021.02.22. 11:30

Hatékony segítséget biztosít a kamara

TN

20210127 Kaposmérő Gyarapodott a somogyi tanyák állatlétszáma az elmúlt hetekben, sorra születnek a bárányok. A téli elletést választják a tenyésztők, hogy a húsvéti ünnepekre már értékesíteni tudják az állatokat. Karácsony óta folyamatosan emelkedik a bárány felvásárlási ára. Kaposmérőn, hármasiker bárányok születtek egy lovastanyán. A mindössze öt napos kicsik anyjuk körül vidáman ugrándoznak és amikor csak lehet tömik a bendőjüket a meleg tejjel. Fotó: Lang Róbert lr Somogyi Hírlap Képen: Sándor István

Forrás: SH

Fotó: illusztráció

A 2021-es esztendő sok újdonságot és változást hozott már eddig is és még tartogat a gazdálkodók számára. A NAK idén is törekszik arra, hogy hatékonyan és gyorsan nyújtson segítséget a gazdálkodóknak, az élelmiszeripari vállalkozásoknak, hatásosan képviselje érdekeiket, támogassa az élelmiszerlánc szereplőinek tevékenységét.

A legfontosabb változás a családi gazdaságok reformja, ami az agráriumban dolgozók jelentős részét érinti. Eszerint január elsejétől kedvezőbb működési és adózási környezetben folytathatják tevékenységüket az őstermelők, a családi gazdaságok és az agrárvállalkozások. A NAK külön internetes aloldalon (http://www.nak.hu/csg) is összefoglalta az új jogszabállyal kapcsolatos tudnivalókat, ahol elérhető egy adózási kalkulátor is, valamint megismerhetők az új működési formák. A kamara online rendezvényekkel, kiadvánnyal, videókkal is segíti tagjai tájékozódását.

A családi gazdaságok reformja révén hatósági feladatkört is kapott a kamara. Ezeken felül továbbra is nyújtja a már megszokott szolgáltatásokat a falugazdász hálózaton keresztül. Így többek közt az egységes kérelmek beadását, a támogatási kérelmek beadásával kapcsolatos segítségnyújtást, az őstermelők és az őstermelők családi gazdaságával kapcsolatos hatósági ügyintézést, az agrárkár-enyhítéssel kapcsolatos feladatokat, valamint a gazdálkodók széles körű tájékoztatását, a kamarai tagsággal kapcsolatos ügyintézésben közreműködést.

Az időjárási káresemények mellett a gazdasági és piaci jellegű kockázatoknak is kitett mezőgazdasági termelők számára – mezőgazdasági krízisbiztosítási rendszer néven – egy új kockázatkezelési eszközt vezet be a Magyar Államkincstár közreműködésével az Agrárminisztérium.

A biztosítás és a támogatás elemeit ötvöző új eszköz az időjárási káresemények kezelése mellett a mezőgazdasági termelőnek nem felróható olyan kockázatokból fakadó jövedelemcsökkenés enyhítésére nyújthat segítséget, mint például az állat- és növénybetegségek, a piaci árak csökkenése, jelentős értékesítési lehetőségek elvesztése, a devizaárfolyamok változása vagy a termelési költségek növekedése. A csatlakozásra 2021. február elsejétől nyílik lehetőség. Az elektronikusan benyújtott csatlakozási kérelmeket február 28-ig fogadja a Magyar Államkincstár.

A 2020-as naptári évre vonatkozóan 2021. január elsejétől már teljesíthető – csak elektronikus úton – a nitrát-adatszolgáltatás. A nitrátérzékenynek minősülő területeken trágyakijuttatási tilalom áll fenn október 31. és február 15. között. Viszont a téli trágyázási időszakon belül február elsejétől az őszi kalászosok fejtrágyázása megengedett. Trágyázószer talajra ez időszakban sem kerülhet, ha a talaj fagyott, vízzel telített vagy hóval borított.

2021. február 1. és március 1. között az egyes agrártámogatások keretösszegét és támogatási formáját érintő módosításokról szóló 65/2020. (XII. 17.) AM rendelet alapján – idén a méhegészségügyi csekély összegű támogatás igénybevétele helyett – méhegészségügyi átmeneti támogatás igénybevételére nyílik lehetőség.

Az előző évekhez hasonlóan idén is lehetőségük van a juhtenyésztőknek szankciómentesen február 1. és március 20. között anyajuhtartás támogatás igénylésére, amelyet ügyfélkapun keresztül, a Magyar Államkincstár e-kérelem kitöltő felületén adhatnak be.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!