Térségeket köt össze

2021.02.14. 11:30

Indul a Paks és Kalocsa közötti Duna-híd építése

Átadták a munkaterületét és ezzel megkezdődött a Paks és Kalocsa közötti közel egy kilométeres híd megépítése, amely számos előnnyel jár a két a város, de a két térség és megye kapcsolatában is.

K. K.

Fotó: Beküldött kép

A munkaterületet február 4-én adták át a járványügyi helyzet miatt nem a helyszínen, hanem online formában. A projekt a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában zajlik le, a kivitelező a Duna Aszfalt Út és Mélyépítő Zrt.

– Kalocsa és térsége már hozzászokott az atomerőmű létéhez – írta Font Sándor, a térség országgyűlési képviselője közösségi oldalán. – Évek óta az sem kérdéses, hogy a működés folyamatos lesz, hisz a Paks II. projekt keretében megépül a régi blokkokat kiváltó, új erőmű. Mégis, az elmúlt időszak legfontosabb kérdése mindig az volt, hogyan tudná a Duna bal partja is a lehető leghatékonyabban kiaknázni az építkezésben rejlő lehetőségeket, illetve hogyan lenne lehetséges a kalocsai térség összekapcsolása a paksi térséggel. A válasz adott volt: egy híddal. Az elmúlt öt év rendkívül bonyolult folyamatának eredményeként történt meg a munkaterület átadása.

– Számos előnyét látjuk annak, ha Kalocsa és Paks között Duna-híd épül – emelte ki Szabó Péter, Paks polgármestere annak kapcsán, hogy milyen lehetőségeket nyit meg a város számára az új híd. – A paksi városvezetés minden várost érintő infrastrukturális beruházást örömmel fogad, ráadásul az új híd és az általa megnyíló új közlekedési alternatíva tehermentesítené a várost.

Közel egy kilométer lesz az új híd teljes hossza

– Az új Duna-híd létesítése többek között az alábbi közvetlen célok elérését teszi lehetővé: a kalocsai kistérség számára gyors elérést biztosít az M6 autópálya irányában, a Duna bal partján fekvő települések részesévé válnak a tervezett erőmű-bővítési munkálatoknak és a jobb parton megnövekedő munkaerőpiaci lehetőségekhez könnyű elérést biztosít. Így a jövőben a Duna által elválasztott terek közelebb kerülnek egymáshoz, amely sokféle gazdasági és turisztikai potenciált is hordoz magában – tette hozzá Paks polgármestere.

Borítóképünk: A Paks és Kalocsa között a Dunán átívelő impozáns közúti híd látványterve

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!