mezőgazdaság

2021.03.16. 07:00

Idén már nem kell érvényesíteni az őstermelői igazolványokat

Idén január 1-től megváltozott az őstermelők nyilvántartása. Már nincs betétlap, sőt a hagyományos értelemben vett őstermelői igazolvány sem.

Mauthner Ilona

20210128 Győr Miért drágább a zöldség és a gyümölcs? A múlt évi drágulás okai Győri Vásárcsarnok Képen: Adrienn őstermelő Fotó: Nagy Gábor NG Kisalföld

Forrás: MW

Fotó: Nagy Gábor

Olvasóink közül többen is érdeklődtek, mi a helyzet most, hogyan kell meghosszabbítani az őstermelői státuszt, az úgynevezett hatósági bizonyítványt kitől kell kérni. A kérdésekkel megkerestük a megyei agrárgazdasági kamarát.

Megyénkben mindig is nagyon fontos volt a mezőgazdasági tevékenység, legyen az szántóföldi, szőlő- vagy gyümölcstermelő, illetve állattartó gazdálkodás. Vannak, akik ebből élnek, sőt több embernek is megélhetést, munkát biztosítanak és vannak, akik a munkájuk mellett váltottak ki őstermelői igazolványt, hogy a megtermelt javak egy részét piacon, vagy üzletekben tudják értékesíteni.

Eddigi években az volt a jellemző, hogy március 20-ig meg kellett hosszabbíttatni a falugazdászoknál az őstermelői igazolványokat, hogy azok egész évre vonatkozóan érvényesek legyenek. A múlt évben változott a törvény. A családi gazdaságokról szóló törvény (CXXIII. évi törvény 13. § (4) bekezdése) értelmében a mezőgazdasági igazgatási szerv (a NÉBIH) az őstermelői nyilvántartásban szereplő adatokról és azok változásáról szolgáltat adatot az állami adó- és vámhatóságnak, a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatási szervnek, a kormányhivatalnak, a vásár, piac fenntartójának, üzemeltetőjének a tevékenységükre vonatkozó jogszabályban foglalt ellenőrzési feladatainak ellátása érdekében. A NÉBIH fentiek szerint meghatározott, jellemzően tömeges adatátadásától eltérően, az egyéni ügyfél önálló hatósági bizonyítvány iránti kérelmeit a nyilvántartás vezetője, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara teljesíti, mind az őstermelői jogviszony, mind a családi gazdasági jogviszony igazolása tekintetében. A fentiek értelmében a kamara állítja ki a hatósági bizonyítványokat, amelyek a falugazdászoknál igényelhetőek. A kamara eljárása az őstermelői és családi gazdasági hatósági bizonyítvány kiadása tekintetében is illeték és díjmentes.

– A mezőgazdasági őstermelők és az őstermelők családi gazdaságának adatait, vagyis az őstermelői nyilvántartást az élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszerben, rövid nevén a FELIR-ben kell regisztrálni, amely a meghatározott adatok tekintetében közhitelesnek minősül – egészítette ki fenti közleményt Botos Ferenc Zsolt, a NAK Tolna Megyei Igazgatója. Hozzátette, van egy link – https://portal.nebih.gov.hu/ostermelo-kereso –, amelyen az adatok lekérdezhetők az őstermelő neve és születési dátumának megadásával. Vagyis minden érintett saját maga ellenőrizheti az őstermelői státuszát. A hatósági bizonyítvány kiállítását kérelmezni kell a kamaránál, mely ügyintézés illetékmentes. Leggyakrabban a NAK tagjai banki hitelügyintézéshez, különböző pályázatokhoz, föld adás-vétel, földbérlet ügyintézéséhez kérelmezik.

– Az értékesítés a FELIR-azonosító és a tevékenységazonosító megadásával történik. Ezeket, ha az ügyfél kéri, a közhiteles nyilvántartásból megadjuk, kinyomtatjuk számára, de ehhez nem kell hatósági bizonyítványt kérnie. Tevékenységét ezekkel az adatokkal igazolja. A lekérdező felületen az őstermelők családi gazdaságára vonatkozó adatok is szerepelnek – mondta Botos Ferenc.

Idén már nem kell betétlapot kérni

Összefoglalva röviden: Az őstermelőknek idén, január 1-től állandó aktív őstermelői jogviszonya keletkezett a 2020. évi CXXIII. törvény értelmében, tehát nem kell érvényesíteni azt, és nem kell betétlapot kérniük az elmúlt évek gyakorlata szerint. Hatósági igazolásra csak bizonyos hatósági ügymenetek során van szükségük, például a már említett pályázatnál, föld adás-vételnél, haszonbérletnél, hitelkérelemnél, valamint szolgálati idő igazolása, illetve nyugdíjba vonulás előtt.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!