növényvédelem

2021.06.01. 19:10

Elkezdték permetezni a szőlőt a gazdák

M. I.

20200805 Lovasberény Fotó: Pesti Tamás PT Fejér Megyei Hírlap Szőlő permetezés.

Forrás: MW-archívum

Fotó: Pesti Tamás

A megye két borvidékén már elkezdték a szőlősgazdák a permetezést. Minden héten szerdán jelenik meg a szőlőnövényvédelmi előrejelzés, érdemes ezt átolvasni, mert pontos képet ad arról, hogy az adott héten milyen betegségekre kell számítani, és mivel kell permetezni.

Dr. Gabi Géza szekszárdi agrármérnök elmondta, idén kései szőlővirágzásra kell felkészülni, de már virágzás előtt is létrejöhetnek jelentősebb fertőzések, gombabetegségek a szőlőben. Az elmúlt egy hétben közel húsz milliméternyi eső esett, Bátaszéken volt a legtöbb, a Szekszárdhoz tartozó Iván-völgyben a legkevesebb.

Az automata meteorológiai mérőállomáshoz kapcsolt előrejelző program erős lisztharmatveszélyt jelez. A párás időjárás kedvező ennek a betegségnek az elterjedésében. Napokon belül várható, hogy az első tünetek megjelennek az ültetvényekben. A peronoszpóra is veszélyes lehet, két fertőzési ciklus elindulását jelezték eddig a műszerek május 21-én és 24-én. A következő napokban azonban lehűl az idő, ami lassíthatja a fertőzést.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!