családi gazdaság

2021.08.02. 14:00

Aki szeretne, még most is alapíthat

Az őstermelők családi gazdaságának alapításáról szóló szerződést – szemben a korábban előírt, június végi dátummal – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kezdeményezésére legkésőbb a veszélyhelyzet megszűnéséig kell benyújtani.

Mauthner Ilona

20210716 Bátaszék Szászi-Mauthner Luca barack szüret közben Bátaszéken a családi gazdaságuk barack ültetvényén Fotó: Mártonfai Dénes MD Tolnai Népújság

Fotó: Mártonfai Dénes

Több ezer gazdálkodót érint az őstermelői státusz megyénkben, így elsősorban őket érdekelheti ez a fontos hír. Az őstermelők családi gazdaságának (ŐCSG) alapításáról szóló szerződést legkésőbb a veszélyhelyzet megszűnéséig kell benyújtani. A határidő a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezésére tolódott ki. A szabályozás értelmében mindazok, akik 2020. december 31-én érvényes közös őstermelői igazolvánnyal rendelkeztek, idén január 1-jétől kezdődően együttesen őstermelők családi gazdaságaként működnek tovább. A törvény értelmében nekik június 30-ig kellett megfelelniük az őstermelők családi gazdaságára vonatkozó feltételeknek, és az őstermelők családi gazdaságának alapításáról szóló szerződést benyújtani a NAK-nak. Ennek elmulasztása esetén az őstermelői nyilvántartásból törölni kellett volna a tagok őstermelők családi gazdaságában történő részvételét – tudhattuk meg az agrárkamara közleményéből. A napokban megjelent a kormányrendelet szerint, ami tartalmazza a határidő módosítását, eszerint a közös őstermelői igazolványból létrejött őstermelők családi gazdaságai a veszélyhelyzet végéig kaptak időt a szerződés megküldésére, illetve az őstermelők családi gazdaságára vonatkozó feltételeknek megfelelésére. Az alapítószerződések megfogalmazásában a falugazdászok készséggel állnak az érintettek rendelkezésére.

A NAK-tól érdeklődtünk, mi a teendője annak, aki nem kíván ŐCSG-szerződést kötni, hanem inkább maradna sima őstermelő, illetve a családtagok is, külön-külön. A kérdésre a választ Botos Ferenc Zsolt, a megyei agrárkamara igazgatója adta meg. Eszerint azok esetében, akik nem nyújtják be az őstermelők családi gazdaságának alapításáról szóló szerződést, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara törli az ŐCSG-t az őstermelői nyilvántartásból. Ugyanakkor a gazdaságot alapító tagok egyéni őstermelői jogviszonya továbbra is megmarad. Amennyiben a korábban közös őstermelői igazolvánnyal rendelkező, 2021. január 1. napjával lett ŐCSG-tagok már tudják, hogy nem kívánják a közös munkát családi gazdaságként folytatni, akkor a NAK munkáját könnyítik meg azzal, ha kérik annak megszüntetését, melyet a köztestület portálján elérhető, erre a célra rendszeresített NAK-NY-362 számú nyomtatvánnyal tehetnek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!