hirdetés

2021.08.26. 10:09

Ezekre lesz szükséged, ha banki kölcsönt szeretnél

Alig akad valaki, akinek élete valamely fázisában ne lenne szüksége banki kölcsönre. Van, akinek autó vásárlásához, másoknak lakásfelújításhoz, egy új ingatlan megszerzéséhez, berendezéséhez, esetleg vállalkozás indításához kell. A szempontok és az elképzelések eltérnek, mindenesetre megnyugtató, hogy létezik banki kölcsön, és igény esetén hozzá lehet jutni. Alábbi cikkünkben összefoglaljuk a legfontosabb tényezőket, amelyekre érdemes ügyelni és számítani az ügyintézés megkezdése előtt.

PR-cikk

Smiling parents and little boy with tablet pc and credit card outdoor

Fotó: MandicJovan

Mit gondolj át többször is, mielőtt hitelt vennél fel?

Többféle hitel létezik, de a legtöbb fajtára igaz, hogy huzamosabb ideig tart majd a törlesztés. Éppen ezért érdemes alaposan átgondolni a kölcsönfelvétellel kapcsolatos szempontokat. Hogy biztosra menj, jó papírra vetni a havi költségvetésed, hogy egészen konkrétan tisztában legyél a lehetőségeiddel. Ezt sokan elmulasztják, majd temérdek kellemetlen, felesleges meglepetés születik a felszínes döntéshozatalból.

Ha van egy költségvetés, abból már jól látható, milyen összeg törlesztése lesz reális és biztonságos. Ennek meghatározása után a futamidő hossza is könnyebben átgondolható, hiszen praktikusan lehet gondolkodni a konkrétumok ismeretében.

Ezt követően, amennyiben a számokkal eljátszottál már legalább gondolatban, érdemes több intézménynél, banknál is tájékozódni, és összehasonlítani az ajánlatokat. Ne feledd, minél több az összegyűjtött információ, annál nagyobb esély van a jó döntés meghozatalára.

A hitel tárgya sem lényegtelen, ezt is hasznos lehet átgondolni, annál is inkább, mert ma már rengeteg eltérő célra létezik pénzügyi termék. Elképzelhető például, hogy ingatlanvételre, de fogyasztói célokra is szükség lenne pénzügyi injekcióhoz, ez pedig befolyásolja a végső döntést.

Mielőtt aláírod a papírokat, át kell gondolni, milyen változások várhatóak az életszínvonaladban a hitelfelvétel után. Érdemes olyan döntést hozni, hogy hosszabb távon is komfortos legyél a lépéssel. A váratlan kiadások számbavétele is mindenképpen legyen rajta a listádon.

Mi szükséges, ha banki kölcsönt szeretnél?

A banki kölcsön intézése napjainkban már egyáltalán nem bonyolult, és noha némi eltérés lehet az egyes hiteltípusoktól függően, általánosságban nagyon hasonlóak a feltételek. Elég, ha valaki:

  • betöltötte a 18. életévét
  • rendelkezik bejelentett magyarországi lakcímmel
  • bevétele meghaladja az aktuális minimálbér értékét
  • az aktuális munkaviszony legalább 3 hónapja tart
  • a negatív KRH listán nem szerepel az érdeklődő
  • Mik lehetnek a kölcsönök legnagyobb buktatói?

    Amennyiben személyi kölcsönök kapcsán latolgatod a lehetőségeket, meg kell említeni a legnagyobb veszélyforrásokat is, amelyek buktatóként leselkednek.

    Bármennyire is nehezedre esik, az úgynevezett apróbetűs rész áttanulmányozása soha ne maradjon el, mielőtt a szerződés aláírására kerül sor. Sokszor ugyanis kritikusan fontos információkat rejt ez a szövegrész. Amennyiben vállalkozáshoz van szükség az összegre, fontos mérlegelni a tevékenység kockázatosságát. Fontos, hogy ne vállald túl magad.

    Minthogy a legtöbb hiteltörlesztés a munkahelyről kapott fizetésből történik, gondold át, mi lesz, ha esetleg veszélybe kerül a munkahelyed. Ha elbocsátanak, kell, hogy legyen egy B terv, erre is hasznos lehet felkészülni.

    Mindent összevetve, a banki hitelek nagyszerű lehetőséget jelentenek a mai embernek álmai, vágyai megvalósításához. Hihetetlen gyorsan, egyszerűen, néhány apróbb papírmunka árán pénzhez lehet jutni, amely sokat segít a hosszabb távú boldogulásban. A személyi kölcsönök kapcsán különösen igaz, hogy egyszerűen zajlik a folyamat, így ezt a hiteltípust kiemelten hasznos lehet megfontolni.

    Érdemes azonban mindig felelősségteljesen megközelíteni a témát, és nem beleugrani meggondolatlanul a folyamatba. A személyes helyzet mérlegelése és átbeszélése a családtagokkal sokat lendíthet a megfelelő lépések meghozatalában, de remélhetőleg a fentiek is segítettek rendszerezni a döntéshozással kapcsolatos teendőket.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!