Áremelkedés

2021.11.17. 07:00

Drágább lesz a liszt, a kenyér, a sütemény és több élelmiszer is

Januárban mintegy negyven százalékkal kell emelniük a malmoknak a liszt átadási árát, hogy ne menjenek tönkre. Emellett az energia, a munkabér, az olajár is emelkedik.

Mauthner Ilona

Fotó: Makovics Kornél

A pékségeknek, cukrászdának nagy gondot jelent a megnövekedett költségek kigazdálkodása. Várhatóan tovább drágul a kenyér, a péksütemény, a sütemény és a boltokban a száraz tészták és szinte minden élelmiszer ára.

Januárban mintegy negyven százalékkal kell emelniük a malmoknak a liszt átadási árát, hogy ne menjenek tönkre. Ennek oka pedig nem más, mint az energia-, a munkabér-, az üzemanyag-költségek és a búzaár drasztikus emelkedése. A Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetsége szerint az őrlésre alkalmas jó minőségű búza tonnánkénti ára 90 ezer forint körül jár, és mivel nem látszik semmilyen ellentétes hatás, arra lehet számítani, hogy januárban százezer forint alatt már nem lehet búzát találni a piacon.

A további áremelkedés irányába hat, hogy egyrészt már nagyon kevés szabad búza van a piacon, másrészt azok a termelők, akiknél még van készlet, egyelőre várnak az értékesítéssel. A malmok csak úgy termelhetik ki a ráfordításaikat, ha kilónként 155 forintért árulják a lisztet, mert ezalatt veszteséget termelnének. Ez pedig az átadási ár negyven százalékos növekedését jelenti, ami a pékárukban is jelentkezik, még ha kisebb mértékben is. A malmok egyébként idén már kétszer is emeltek árat, először valamivel kevesebb mint öt, majd nyolc százalékot sikerült elfogadtatni partnereikkel.

– Senki nem akar veszteséges lenni, de a piacon megmaradni nagy küzdelmet jelent, mondta Szőcs István, a bátaszéki Brot Sütőipari Kft. munkatársa. Nem csak a liszt ára emelkedik, de a szállítási költségek, az áramdíj több mint a duplájára, a gázár a háromszorosára nő és januártól a minimálbér is emelkedik, ami pedig magával húzza a többi munkavállaló bérét is. A partnereink nem is szólnak már, csak emelnek. Ugyanakkor nem tapasztaljuk, hogy kevesebb kenyér fogyna, tehát a vásárlók egyelőre kitartanak.

A cukrászdákat is érinti az emelés

Többek között a cukrászdákat is érinti az áremelés, van akit jobban, van akit kevésbé. Búzás Ágnes, a tolnai Kézműves Tortaműhely vezetője elmondta, náluk a felhasznált liszt mennyisége nem nagy tétel. Egyedül dolgozik, saját műhelye van, így nem tervez árat emelni, egyelőre. Az általunk megkérdezett több cukrászda vezetője viszont elmondta, náluk elkerülhetetlen az áremelés. A felhasznált alapanyagok többsége – nem csak a liszt – drágult és a többi költség is érinti őket, amit szinte lehetetlen emelés nélkül kigazdálkodni. Bíznak abban, emiatt nem esik vissza jelentősen a forgalmuk.

Szakértők szerint a problémát az okozza, hogy az élelmiszer-gazdaság még nem nézett szembe olyan helyzettel, mint a mostani: rövid idő alatt az ár minden komponense egyszerre emelkedett. Azzal biztos számolni kell, hogy tavasszal drágábban fogunk tudni vásárolni sütőipari termékeket. A szakértő 10–15 százalékos további kenyérár-drágulásra számít, azonban több befolyásoló tényező is módosíthatja az árat tavaszig.

Borítóképünk: Mobil pékárubolt Szekszárdon. Nem szívesen terhelik át a költségeiket a vásárlókra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!