Áremelkedés

2022.01.27. 20:00

Drágult a tejtermék, többet kap a termelő

Az elmúlt hetekben nagyot emelkedett a tejtermékek ára, a jobb minőségű fél kilós túróért például 850 forintot kell fizetni, de többe kerül a joghurt, a tejföl, a túrórudi és minden ami tejből készült. A tehéntartó gazdák viszont elégedettebbek lehetnek mint pár hónappal ezelőtt, hiszen magasabb áron veszi át a feldolgozó tőlük a nyers tejet.

Mauthner Ilona

Képünk illusztráció. (Fotó: MW)

Képünk illusztráció. (Fotó: MW)

A tejtermeléshez szükséges takarmányárak, tápok hatvan-hetven százalékkal drágultak az elmúlt fél évben, így nagyon megemelkedett az állattartás költsége, mondta Gamos András mezőgazdasági szaktanácsadó. Havonta, kéthavonta egyeztetnek a termelők a felvásárlóval a tej átvételi áráról. Tolna megyében jellemzően a Tolnatej Zrt. az, mely szerződést köt a tehéntartó tejtermelőkkel.

Az elmúlt év nem volt könnyű, hiszen a koronavírus-járvány miatt hónapokig visszaesett a fogyasztás, kevesebb tejtermék fogyott, egy időre bezártak a cukrászdák, éttermek, szállodák és az iskolai menzán is visszaesett a forgalom. A feldolgozóknak sem volt könnyű ez az időszak, a költségeik – a gyengülő forint miatt – egyre emelkedtek, ami még a csomagolóanyagok árában is megmutatkozott. A termelők, feldolgozók abban bíztak, ha nyáron beindul a turizmus, kinyitnak az éttermek, cukrászdák a helyzet javulni fog. Így is lett, de nem tartott sokáig az örömük, mert a gabona betakarítása előtt már jelentősen megugrottak a termény árak, így jóval többe került egy fejős tehenet eltartani, mint az azt megelőző években. A szemestermény hetven százalékkal lett drágább, mondta Gamos András. Emellé az idei évtől a munkabér és annak járulékai is emelkedtek. 

Tíz éve a hazai feldolgozóipar 2 milliárd 200 millió liter tejet használt fel, ma ennek a felét. Ugyanakkor a hazai piac is nyitott, hiszen sok a külföldről bejövő tejtermék. A magyar nyerstej ára továbbra is uniós szinten az egyik legalacsonyabbak közé tartozik. A hazainál alacsonyabb árak a kontinensen csak a balti államokban, azaz a lett, a litván és az észt piacokon tapasztalhatók.

Jó hír most a tejtermelőknek, hogy január 1-től a feldolgozó 126 forintot - minőségtől függően akár pár forinttal ennél többet is - fizet literenként a gazdáknak. Ígéretük szerint, ha szükséges, márciusban további emelésre is lesz lehetőség. A kormány által meghirdetett árplafon csak a tartós tejre vonatkozik, így túl nagy gondot a feldolgozóknak nem jelent, mondta Gamos András.

A tehéntej havi fogyasztói átlagára Magyarországon az elmúlt két évben (2,8 százalékos, pasztőrözött ESL tej, forint/liter) - MTI-grafika

A koronavírus járvány idején nagy gondot okozna a munkabeosztásnál az, ha bárki az állatgondozók közül beteg lenne, vagy akár csak karanténba kényszerülne. Az állatokat el kell látni, akár ünnep van, akár hétköznap is. Így a veszélyhelyzet alatt nagyon vigyáznak arra, hogy egyik munkatársuk se essen ki a munkából, szájmaszkban dolgoznak az állatgondozók is, gyakori a kézmosás és a tejszállítókkal való kapcsolatra is nagyon odafigyelnek.

Az országban összesen hét tejtermelői csoport van, közülük az egyik a már említett paksi cég, a Dunamelléki Termelői Szövetkezet. A megye másik nagy szarvasmarhatelepe Tevelen van, a helyi mezőgazdasági zrt. tulajdonában. Itt négyszázhúsz tehenet gondoznak, és 3,2 millió liter tejet értékesítenek éves szinten.

A hazai tejtermelők számára biztonságot jelent, ha szövetkeznek egymással. Ugyanakkor a termelők számára az erősödő infláció, a költségek növekedése továbbra is kihívást jelent. Nem csak a megnövekedett minimálbér okoz gondot havi szinten a munkaadóknak, hanem az is, hogy egyre nehezebb a tejtermeléshez olyan lojális munkaerőt találni, aki vállalja a hétvégén és ünnepnapokon is elvégzendő nehéz munkát, például az állatgondozási és fejési feladatokat, a hajnali kelést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában