A késeiek is beértek

2022.07.12. 20:00

Itt van a lekvárkészítés szezonja, érik a kajszi, szilva

Még két hét és vége lesz a kajsziszezonnak, szinte minden fajtát lehet már szedni a fáról, a késeiek is beértek. Most van itt az alkalom, aki akar lekvárt, dzsemet, szörpöt vagy kompótot készíthet. Érik a szilva, a ribizli, a meggy és a málna is. Paprikából, paradicsomból is lehet már lecsót készíteni, sokkal olcsóbb ugyanis nem lesz pár héttel később sem.

Mauthner Ilona

Nemcsak pénzt takaríthat meg, de egészségesebben is táplálkozhat az, aki időt szán a befőzésre (Fotó: Makovics K.)

Nemcsak pénzt takaríthat meg, de egészségesebben is táplálkozhat az, aki időt szán a befőzésre, savanyúság, lekvár vagy szörp készítésére. A piacon az ember most kedvére válogathat a zöldségekből, gyümölcsökből. Sajnos semmi sem olcsó, a barack és a szilva kilója 5-600 forint, a meggy és a málna még drágább, a paprika ára is közel van a 800 forinthoz, a paradicsom olcsóbb, 400-ért is lehet venni belőle. Ha viszont a bolti árakat nézzük - egy üveg lekvár, kompót vagy lecsó - szinte megfizethetetlen, pedig például a lekvár gyümölcstartalma jó esetben negyven százalék. 

Mutasd az éléskamrádat, és megmondom, milyen háziasszony vagy – mondták a nagyanyáink. Aztán eltelt pár évtized, valahogyan kiment a divatból a házi lekvár vagy a szörp készítése. A családanyák egy része azt mondja, nincs ideje ezzel pepecselni. Minek bajlódjon vele, amikor a boltban is meg lehet vásárolni. A jobb minőségű dzsemek, befőttek méregdrágák, és az ember nem tudja, milyen tartósítószereket tettek bele. Kellett néhány „élelmiszer-botrányos” év, hogy ismét divatba jöjjön az a nézet, hogy az a legegészségesebb étel, amit az ember maga készít. Aki már egyszer is befőzött, az tudja, milyen jó érzés ősszel vagy télen elővenni a kamrából a nyár ízeit őrző kis üvegeket.

Simon Attila szekszárdi tornatanár szívesen készít a családjának – immár évek óta – befőttet, lekvárt, lecsót, szörpöt, sőt idén megpróbálkozott az aszalással is.– Van egy kis kertünk, ami ott megterem, abból teszünk el télire – mondta a háromgyermekes apuka. – A meggyből, ribizliből nemcsak lekvár, de szörp is készült. Igyekszem minimális tartósítószert használni, a befőtteket dunsztolom, úgy konzerválom. A két nagylányom is sokat segít, felcímkézzük, szépen díszítjük az üvegeket.

Mindenkinek van egy jó receptje, amit a mamájától, édesanyjától örökölt. Az abban álló cukormennyiség ugyan nem szigorú törvény, csökkenthető, de mivel a cukor nemcsak édesít, hanem konzervál is, ha kevesebbet használunk belőle, akkor növelni kell a gőzölési időt vagy a tartósítószer mennyiségét. Konzerválószerként a szalicilt vagy a benzoesavas nátriumot szokták alkalmazni, az egészségre egyik sem ártalmas. 

Aki idegenkedik tőlük, az ne keverje el az egész befőzendő mennyiséggel, hanem csak a gyümölcs tetejére tegye, amit felbontáskor el lehet távolítani. A befőzésnél mindig figyelni kell a zselépor csomagolásán feltüntetett adagolás ajánlására. Ha túl sokáig főzzük a keveréket, az könnyen elveszítheti a zselésítő hatását. A habot távolítsuk el főzés közben, és a lekvárt, befőttet mindig forrón töltsük az üvegekbe.

Érdemes a szilvalekvár elkészítésével is próbálkozni. Van egyszerű megoldás is. Sokakat az tart vissza a szilvalekvár főzéstől, hogy a tűzhely mellett kell állni órákig és kavargatni a fazékban rotyogó lekvárt. Nagyanyáink ezt üstben az udvaron művelték. Van egy egyszerű és kényelmes megoldás is, a szilvát csak el kell teríteni egy tepsiben, betenni a sütőbe, a szilva mennyiségétől függően 4-6 órán át sűrű dzsemmé sül. A forró lekvárt üvegekbe töltjük, dunsztoljuk és pár nap múlva a polcra tehetjük. Ugyanolyan finom, mint az üstben készített változata.

Aszalással is lehet tartósítani

Érdemes az aszalást is kipróbálni, még drága gép sem kell hozzá. Egy tiszta ruhán a felaprított gyümölcsöt, zöldséget, gyógynövényt, gombát tegyük ki a napra, egy tüllel letakarva, hogy a legyek, por ne férjen hozzá. Az aszalást addig kell folytatni, amíg a gyümölcsök víztartalma húsz-huszonkét százalékra, a zöldségeké hét-nyolc százalékra csökken. Ez két-három nap alatt következik be, de a fűszernövények levelei akár néhány óra alatt megszáradnak. Az aszalványokat hűvös, száraz helyen tárolhatjuk tüll, vászon vagy papírzacskóban akár tavaszig.

Legalább ilyen egyszerű a lecsó elkészítése télre. Paprikával, paradicsommal, hagymával ugyanúgy készítjük el a lecsót, ahogy a szezonban, annyi különbséggel, hogy nem teszünk bele tojást, rizst vagy szalonnát. A forró, kész lecsót üvegekbe töltjük, száraz dunsztba tesszük két napra.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!