Energiaár-emelkedés

2022.08.06. 07:00

A vevő az energiatakarékos eszközökkel jobban jár

A háztartási eszközeik felülvizsgálatát egyre többen teszik meg az augusztus elsejétől életbe lépett rezsiszabályozás folyományaként. Többen számoltak be arról, hogy a kilowatt és a köbméter számlálók adatainak rendszeres ellenőrzése, napi lejegyzése, "szemmel tartása", életük részévé válik.

Brunner Mónika

Elkapkodják a fogyasztásmérőket a Tolna megyei háztartások (Fotó: Mártonfai D.)

Fotó: Denes Martonfai

A Tolna megyei háztartások lakóinak egy része egy ideje már méri-, nézi a napi és heti átlagfogyasztást, sokan kalkulálnak, honnan, miből tudnának egyre többet spórolni. A Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. honlapján továbbra is elérhetőek a kilowatt energiára vonatkozó adatok, ám a szolgáltató is felhívja a figyelmet arra, hogy azok az átlag teljesítményű eszközök szokásos használatát feltételezik és körülbelüli becslésen alapulnak. 

Ezért talán nem véletlen, hogy az egyik szekszárdi villamossági szaküzletben az új rezsiszabályozások után, a fogyasztásmérőket kapkodták el a vásárlók. A vevők mindegyike gondolkodás nélkül fizette ki azok darabjáért a hatezer forint körüli összeget. – Nálunk ez az, ami igazán feltűnő, hiszen a vásárlóink általában többször átgondolják, hogy mire mennyi pénzt adjanak ki – mondta az egyik ott dolgozó. Ez azért is szembeötlő, mert a vevők még a villanyégők árát is alaposan megnézik, a kispénzűek általában az olcsóbbat választják. 

Az MVM hivatalos adatai szerint a negyven wattos villanyégő huszonötórányi, a hatvanöt wattos tizenhat órányi, a száz wattos izzó tíz órányi használata mind egy kilowattot fogyaszt. – Van, aki megpróbálkozik kisebb fogyasztású izzókkal spórolni, de az sem ritka, hogy ha nem muszáj, nem kapcsolják fel a villanyt, vagy kevesebbet használják a lámpákat – tette hozzá az üzlet munkatársa. 

Egy Tolna megyei használt műszaki cikkekkel foglalkozó kereskedéstől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy náluk a több évtizedes, akár harmincéves fagyasztókat cserélik le új, kisfogyasztásúakra a vevők. 

– Mindenben a fogyasztást nézik, mosógépnél, hűtőnél, és ez régebben nem így volt. Nálunk olcsóbban, ugyanolyan jó minőségben jutnak ezekhez hozzá, az apró hibák, például, hogy sérült a csomagolás, nem befolyásolják a termék használatát. Az energiatakarékos háztartási cikkekkel minimum felére lehet csökkenteni a az energiafelhasználást – tette hozzá.  

A hűtő napi kettő, a vasaló óránként fél kilowattot fogyaszt 

A fűtésszezon kezdete előtt, akik gázzal fűtenek, leginkább a kilowatt fogyasztást tudják bemérni a meleg nyári hónapokban. Az MVM adatai szerint a centrifuga öt heti, az elektromos borotva öt éven keresztüli mindennapi használata egy kilowattot fogyaszt. Ugyanennyi a mobiltelefontöltő száz töltése, a húsz wattos energiatakarékos izzó ötven órányi, és az ezer wattos hajszárító hatszor tíz percnyi használata is. Szintén egy kilowattot használunk el, ha hatvan szelet kenyeret megpirítunk, vagy a televíziót (39 coll LED) húsz órát, a vasalót két óra hosszát használjuk. A hűtőszekrény naponta, a mosogatógép egy teli töltetű használata azonban már két kilowatt. 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!