Paks 2

2022.08.29. 19:10

Elkezdődött a talaj kiemelése az új blokk területén

A paksi atomerőmű ötös blokkjának területén, az építés kapcsán elfogadott organizációs tervvel összhangban - a szükséges engedély birtokában - a Duna Aszfalt Zrt. múlt pénteken megkezdte az öt méter mélységig terjedő talajkiemelést – adta hírül honlapján a Paks II. Zrt.

G. R.

Elkezdődött a talaj kitermelése az ötödik blokk helyén. (Fotó: Paks II. Zrt.)

– Újabb mérföldkő ez. Megkezdődtek a Paks 5. blokk talajmunkái – jelezte Süli János, a paksi atomerőmű bővítési munkálataiért felelős államtitkár is a közösségi oldalán.

A tájékoztatás szerint a talajkiemelés a talajvízszint feletti rétegig történik meg. Az 5. blokk építéséhez szükséges úgynevezett talajszilárdítás erről a szintről zavartalanul, tehát „száraz” munkagödörben végezhető. A munkagödör további mélyítésre az erre vonatkozó engedély megszerzését követően, a talajszilárdítás, illetve az 5. és 6. blokk területét körül záró, a talajvíz kizárását biztosító résfal elkészítése után kerülhet sor. A hatóság az engedélyt a résfal építésére május 16-án, a talajszilárdítás elvégzésére pedig június 10-én adta ki, a munka előkészítése folyamatban van – olvasható.

A napokban adtunk hírt arról, hogy valós építkezési fázisba léphet a Paks II. projekt, miután múlt csütörtökön kiadta a létesítési engedélyt a két új atomerőművi blokk felépítésére az Országos Atomenergia Hivatal (OAH).

Az OAH a több százezer oldalas engedélyezési dokumentáció elbírálását követően adta ki az engedélyt a két korszerű, VVER-1200-as 3+ generációs atomerőművi blokk felépítésére a Paks II. Atomerőmű telephelyén – tájékoztatott pénteki közleményében a hivatal. A projekt indítása óta ez a legfontosabb engedély, a következő majd a működési engedély lesz az 5. és a 6. blokk felépítése után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!