Bővítés

2022.08.26. 14:35

Indulhat az új atomerőmű építése Pakson!

Valós építkezési fázisba lép a Paks II. projekt, miután csütörtökön kiadta a létesítési engedélyt a két új atomerőművi blokk felépítésére az Országos Atomenergia Hivatal (OAH).

Látványterv. Forrás: paks2.hu

Az OAH a több százezer oldalas engedélyezési dokumentáció elbírálását követően adta ki az engedélyt a két korszerű, VVER-1200-as 3+ generációs atomerőművi blokk felépítésére a Paks II. Atomerőmű telephelyén – tájékoztatott pénteki közleményében a hivatal. A projekt indítása óta ez a legfontosabb engedély, a következő majd a működési engedély lesz az 5. és a 6. blokk felépítése után. 

A létesítési engedély kiadása arról tanúskodik, hogy az új atomerőművi blokkok megfelelnek a magyar és európai biztonsági normáknak – tudatta az engedélyezést végző OAH. Mint azt írták, a Paks II. projekt részeként automatizált aktív és passzív atomerőművi biztonsági rendszereket építenek ki. Ezek részeként kettős falú vasbeton védőépület, valamint zónaolvadék-csapda készül. Ennek  köszönhetően még egy – rendkívül kis valószínűséggel bekövetkező – nukleáris baleset esetén sem juthat radioaktív anyag a környezetbe. 

A két új nukleáris blokk mindegyike 1200 megawatt teljesítményű lesz, a kivitelező az orosz Roszatom leányvállalata, a projektet pedig a Paks II. Zrt. vezeti.

„A Paks II. projekt a valós építkezési fázisba lép, a létesítési engedély azt igazolja, hogy az új paksi atomerőművi blokkok a legmagasabb szintű és a legszigorúbb magyar és nemzetközi előírásoknak és követelményeknek is megfelelnek. A  két blokk 2030-ra léphet működésbe, ami által biztosítani tudjuk Magyarország energiaellátásának biztonságát hosszú távon”– jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

„A magyar partnerekkel közösen hatalmas munkát végeztünk a terjedelmes engedélyezési dokumentáció összeállítása során. Az új magyar atomerőmű számára kiadott létesítési engedély nagyfokú bizalomról tanúskodik az orosz VVER-1200-as technológia iránt, amely kiállta az idők próbáját és bizonyította biztonságos voltát és megbízhatóságát.

Meggyőződésünk, hogy a Paks II. Atomerőmű garantálja Magyarország energiafüggetlenségét csaknem egy évszázadra és közelebb viszi Európa országait a klímacélok teljesüléséhez” – hangsúlyozta Alekszej Lihacsov, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója.

„A magyar hatóság, az OAH által az atomerőmű építési projekt számára kiadott legfontosabb engedélyek sora fontos lépést jelent a két legkorszerűbb és legbiztonságosabb 3+ generációs atomerőművi blokk közvetlen építésére való áttéréshez, amely egységek biztosítják Magyarország stabil és megfizethető elektromos energiával történő ellátását az évszázad végéig” – mondta Alekszandr Merten, a fővállalkozó ASZE Rt. alelnöke, az Atomerőmű építési projekt igazgatója.

Süli János, a Külgazdasági és Külügyminisztérium paksi beruházásért felelős államtitkára közösségi oldalán arról írt, hogy a két új blokk kétéves, összetett és részletes hatósági felülvizsgálat eredményeként kapott létesítési engedélyt. Az elbírált teljes dokumentáció több mint 400 ezer oldalt tett ki. A projekt már több mint 600 engedéllyel rendelkezik. A létesítési engedély mellett olyan létesítményszintű engedélyekkel rendelkeznek, mint a környezetvédelmi engedély, a telephelyengedély, a villamosipari létesítési (hálózatra csatlakozási) engedély és a fizikai védelmi engedély.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!