Atomerőmű

2022.06.30. 22:21

Paksi bővítés: Fontos berendezések gyártása kapott zöldutat

Kiadta a gyártási engedélyt a Paksi Atomerőmű 5. és 6. blokkjához tartozó olvadékcsapdák berendezéseire csütörtökön az Országos Atomenergia Hivatal – tájékoztatott a paks2.hu.

TEOL

Látványterv. Forrás: paks2.hu

Az olvadékcsapda a továbbfejlesztett harmadik generációs VVER-1200 blokkok számos új, a biztonság növelését eredményező műszaki megoldásainak egyike. Egy olyan speciális tartály, ami a reaktortartály alatt helyezkedik el, és képes annak sérülése esetén a zónaolvadék befogadására – olvasható  a paks2.hu honlapon közölt tájékoztatás szerint.

A berendezés hosszú gyártási idejű, és a létesítés korai fázisában kerül beépítésre, ezért az engedély megszerzése újabb fontos mérföldkő a projekt megvalósítása során.

Az olvadékcsapda arra szolgál, hogy a reaktor aktív zónájának megolvadása esetén az olvadékot befogadja Elemeinek össztömege 732,7 tonna, teljes magassága 15,24 méter, a legnagyobb – 11 méter – átmérőjű eleme a tartógyűrű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában