Fejlesztés

2022.10.07. 14:38

Átadták a Greenergy-csoport paksi naperőművét

Átadták pénteken a Greenergy-csoport tízmillió eurós beruházással Paks mellett épült, tíz megawatt teljesítményű naperőművét - adta hírül az MTI.

TEOL (MTI)

Átadták a Greenergy-csoport paksi naperőművét (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Dajbukát László Levente, az energiaipari cég vezérigazgatója az átadáson elmondta, a 20 hektáros területen megvalósult létesítményben 21 ezer fotovoltaikus modult és 44 invertert helyeztek el. Az erőmű az első évben 17 gigawattóra áramot termel majd. A társasság közleménye szerint a jegybank Növekedési kötvényprogramja keretében bevont, 5.7 milliárd forintos tőkéből finanszírozták a beruházást.

Az 5500 háztartás átlagos fogyasztását előállító naperőműben nappályakövető rögzítő rendszert használnak, amely éves szinten 15-20 százalékkal magasabb napenergia-hasznosítást és kiegyensúlyozottabb termelést tesz lehetővé – mondta a cégvezető. Megjegyezte: a beruházás csökkenti az ország energiafüggőségét; a cégcsoport célja, hogy a kiterjedt földgáz alapú erőműportfólióján túl szél- és naperőművekből, energiatárolókból álló üzletágat is felépítsen.

Dajbukát László Levente vezérigazgaztó (Fotó: Vasvári Tamás)

Dajbukát László Levente felidézte, a 2007-ben alapított cég 2010-ben adta át az első, két megawattos szélerőművét Sopron mellett. A társaságban 2020-ban a KÉSZ-csoport többségi részesedést szerzett, ezzel száz százalékban nemzeti tulajdonba került. A vezérigazgató az MTI-nek elmondta: a cég következő, négy megawattos naperőműve Kiskunfélegyházán 2023-ban készül el, de a tervek között szerepel egy 20 megawattos naperőmű építése is, amelynek a helyszínét azonban egyelőre nem hozzák nyilvánosságra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!