Kalocsa-Paks

2022.10.26. 12:30

Négy zsaluzókocsi segíti az új híd szerelését

Az új Duna-híd kivitelezése tavaly február óta zajlik, a bal ártéri hídszerkezet, vagyis a kalocsai oldal a szeptember végén végrehajtott utolsó tolási fázissal a végleges helyére került, a jobb ártéri hídszerkezet, azaz a paksi oldal szerelése jelenleg is folyamatosan zajlik.

G. R.

Munkában a Clark Ádám hajódaru az új Duna-híd építésekor (Fotó: NIF Zrt.)

A 440 méter hosszú mederhíd alépítményei elkészültek, és ezzel a projekt egy újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett – adta hírül a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. A kalocsai hídág indítózöm szilárdulását követően beemelték a zsaluzókocsikat a keleti, kalocsai oldali mederpillérre. A művelethez szükséges négy zsaluzókocsi részegységei hat országból érkeztek, az egyedi konstrukciót Magyarországon szerelték össze a szakemberek.

A zsaluzókocsi, egy bonyolult gépészettel rendelkező segédszerkezet, mely lehetővé teszi a mederhíd főtartóinak a szabad szerelését. Ezek emelését a Clark Ádám úszódaru segítségével, egynapos hajózási zárlat mellett hajtották végre és ugyanígy történik meg a másik mederpillér vonatkozásában is néhány hét múlva. A műveletet tehát a Duna felett minden különösebb alátámasztás nélkül hajtják végre, így a kivitelezés teljes ideje alatt a nemzetközi hajózási útvonal zavartalanul üzemel.

Négy speciális zsaluzókocsi segíti az építkezést (Fotó: FB)

A szabad szerelés munkafázist követően, a zárózömök betonozása után a zsaluzókocsikat szétbontják, és ekkor jön létre a két part közötti teljes összeköttetés a bal- és jobb ártéri híddal együtt. Miután a híd főtartó szerkezete elkészült, megkezdődhet a hídtartozékok szerelése, valamint a befejező folyamatok kivitelezése.

A térség országgyűlési képviselője, Süli János is a zsaluzókocsikról tett bejegyzést közösségi oldalán. A honatya posztjában emlékeztetett: a két part közötti teljes összeköttetés 2023 végére készülhet el. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!