Születésnap

2022.10.28. 18:11

Negyedszázada végzi felelős munkáját a TETT

Születésnapi rendezvényt tartott a TETT. Egykori, majd mai vezető munkatársak ültek a kerekasztalhoz. Megosztották élményeiket, gondolataikat a közönséggel.

Szeri Árpád

25. születésnapot ünnepeltek a TETT tagjai

Fotó: Mártonfai Dénes

Huszonöt évvel ezelőtt alakult meg a Társadalmi Ellenőrző Tájékoztató Társulás (TETT). A nyolc település – Bátaapáti, Bátaszék, Cikó, Feked, Mórágy, Mőcsény, Ófalu és Véménd – alkotta szerveződés azzal a céllal jött létre 1997-ben, hogy naprakész, friss információkkal lássa el a lakosságot a kis- és közepes radioaktivitású hulladék-elhelyezéssel kapcsolatban. A jubileumi ünnepségnek pénteken délelőtt Bátaapáti, a helyi művelődési ház adott otthont. A település házigazda mivolta nem véletlen, hiszen itt található a Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló, mely létesítmény a Paksi Atomerőműből kikerülő kis- és közepes aktivitású radioaktív hulladékot fogadja. 

A nyolc településről, valamint Paksról érkező közönséget Krachun Szilárd, Bátaapáti polgármestere és egyúttal a TETT elnöke köszöntötte. Megtisztelte jelenlétével az eseményt Süli János országgyűlési képviselő és dr. Kovács Antal, a Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója is. A rendezvényen két kerekasztal beszélgetés zajlott le.

Az első a múltat, a kezdeteket idézte meg. Faragó László, az RHK Kft. volt üzemeltetési igazgatója, Buday Gábor, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. (RHK) volt műszaki és tudományos igazgatója, Molnár Péter, a MÁFI-GOLDER volt kutatási mérnöke, Kováts Balázs, a Paksi Atomerőmű volt kommunikációs vezetője, dr. Frigyesi Ferenc, az RHK Kft. volt beruházási igazgatója és Krachun Szilárd néhány rövid és időnként ma már humorosnak ható történettel elevenítette fel a kezdeteket. Kováts Balázs saját emlékeire is támaszkodva elmondta, hogy A TETT szempontjából a kiindulási dátum 1997. január 17-re keltezhető, ekkor hangzott el javaslat a társulás létrehozására. A megalakulás ugyanezen év április 4-én történt meg.

A jelenről  dr. Kereki Ferenc, az RHK Kft. ügyvezető igazgatója, Nős Bálint stratégiai és műszaki igazgató, Honti Gabriella kommunikációs osztályvezető, Radó Krisztián, az NRHT telephelyvezetője és Krachun Szilárd osztotta meg – többek között az állandó és tárgyszerű lakossági tájékoztatásról, mint alapvetésről vallott – gondolatait. Dr. Kereki Ferenc egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy a bátaapáti tároló a létezése, tehát 2008. október 6-i átadása óta balesetmentesen és biztonságosan üzemel. 

A résztvevők megnézhettek egy korabeli videofilmet is a hulladéktároló létesítésének fogadtatásáról. Végezetül Krachun Szilárd mondott ünnepi köszöntőt, kijelentve, hogy nagyon sok feladatot sikerült már megoldani, de még bőven van tennivaló. Hiszen az atomerőmű bővülni fog és a TETT elnöke úgy látta, hogy Paks2 kis- és közepes aktivitású radioaktív hulladékai több mint valószínű, hogy a bátaapáti tárolóba kerülnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!