Árstop

2022.11.13. 13:30

A kereskedők bíznak a kompenzációban

Kicsit fellendítette a burgonya és tojás piacot a kormány bejelentése, azaz hogy az összes méretű friss tojás és az étkezési burgonya esetében árstopot rendelnek el, azaz a szeptember harmincadikán alkalmazott árat rögzítik az év végéig.

Brunner Mónika

A kormány árstopot vezetett be a tojásra és burgonyára (illusztráció, MW)

A bejelentés napján érdeklődőbbé váltak az emberek a tojás és a burgonya ára iránt, ám másnap, csütörtökön már nem mutattak olyan nagy kíváncsiságot arra vonatkozóan, hogy mi történt. Nálunk inkább csak egy kisebb fellendülést hozott az új helyzet. Az emberek ugyanúgy mennek vásárolni, ám igaz, hogy néhányan jobban felfigyeltek az árakra. 

Középkorú családapa elmesélte, hogy a felesége, miután értesült a tojásra és krumplira vonatkozó árstopról, az aznapi vásárlásnál már nézte a boltban az árakat, majd elhűlve közölte vele, aki a bolt előtt várakozott, hogy úristen, tíz darab tojás ezerkétszáz forint.

– Mert megnézte az árát, eddig ugyanis nem nagyon szokta naponta nézni. Én is ezért döbbentem meg, mert legutóbbi emlékeim szerint ennyi pénzért régebben húsz darab tojást lehetett venni. Mindenkit érdekelnek  az élelmiszerárak, a tojás és a burgonya ráadásul nélkülözhetetlen élelmiszerek, mindkettőt gyakorta használják a konyhában. Mi azt szoktuk mondani, hogy a tojás mindig kéznél van. Sajnos mi már hónapokkal ezelőtt is drágának tartottuk az árát, de eddig nem nagyon foglalkoztunk ezzel az egésszel– tette hozzá. 

Egy fiatalember elmondta, hogy ő igencsak örül, hogy árstopot rendeltek el a tojás és a burgonya esetében, mert mindkét élelmiszert szereti. 

Paprika Sándorné tolnai zöldség-gyümölcs-vegyeskereskedő tulajdonos szívesen adta a nevét, hogy beszámoljon a tapasztalatairól. 

– A bejelentés napján, szerdán, nagyon pörgött a tojás, vették-vitték-keresték a vásárlók, pedig akkor még nem volt tisztázva, hogy mennyi az új-régi ára, mert időbe telt, míg visszakerestük a szeptemberi számlákat. Aznap a burgonyát is kapkodták az új helyzet miatt. A csütörtöki napon azonban már nyugodtabban vásároltak az emberek, és szükség szerint, átlagos módon válogattak a tojások és a burgonyák közt. Pénteken szintén ez volt a helyzet – mondta. Hozzátette: számukra nem volt érvágás a kormány bejelentése anyagi szempontból, mert a burgonyát szeptemberben is háromszázötven forintért adták és azóta sem emelték az árát. A tojás darabját azonban már három-négy forinttal olcsóbban adják, hogy beleférjenek a hatósági árkategóriába. 

– Mindent átgondolva, a kereskedőket nem annyira érintette jól a kormánydöntés, de biztosak vagyunk benne, hogy kompenzálnak majd minket. A vásárlóknak ez jó dolog, hiszen a tojás és a burgonya is alapélelmiszer, szinte létszükséglet, hogy legyenek – tette hozzá. 

A tolnai zöldség-gyümölcs-vegyeskereskedésben a krumpli, a hagyma, a zöldségfélék, a paprika-paradicsom és a sokféle gyümölcs, a szőlő, a narancs, mandarin a kedvenc. A paradicsom, a paprika hazai, nagyon viszik, és a karfiol, valamint a káposzta az, amit igazán keresnek. 

– A hazai retket, uborkát is igen szeretik, ahogy tudjuk, mindenből a magyar árut kínáljuk a vásárlóknak – mondta. 

Február elsején lépett életbe a kormány által év elején bejelentett élelmiszerárstop: a kristálycukor, a búzafinomliszt, a naprafogó-étolaj, a sertéscmb, a csirkemell, a csirke far-hát és a 2,8 százalékos tehéntej árát a 2021. október 15-i szinte állították vissza. Ez a termékkör bővült a mostani döntés nyomán a friss tojással, valamint az étkezési burgonyával. 

Tíz-huszonöt százalékos árcsökkenés
A Vg.hu arról számolt be, hogy alig néhány órával a bejelentés után már meg is jelent az árstop kibővítéséről szóló rendelet, így már aznaptól hatósági árassá vált a tojás és a burgonya. A döntés szerint december harmincegyedikéig a két termék esetében a bruttó kiskereskedelmi ár a kereskedő által 2022. szeptember harmincadikán alkalmazott bruttó kiskereskedelmi árnál nem lehet magasabb. A Világgazdaság cikkében hozzáteszik: a piacokra nem vonatkozik a szabályozás. Az intézkedés a tojásnál 25, burgonyánál 10 százalékkal csökkenti az árat, és összességében 01,-0,2 százalékkal az inflációt. 

fotó: 

képalá: Az emberek örülnek, hogy olcsóbban vehetik a krumplit, tojást 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!