Energiaválság

2022.12.29. 17:30

A gázszámla miatt elbocsátotta dolgozóit az önkormányzat

Négy dolgozóját bocsátotta el január elsejétől a Hőgyész Nagyközség Önkormányzata a legutóbbi gázszámla miatt. A polgármesteri hivatal épületének havi fűtése az eddigi hetvenhatezer forint után egymillió-háromszáznegyvenhatezer forintra növekedett.

Brunner Mónika

A fotón Máté Szabolcs polgármester látható a hőgyészi hivatalban (Fotó: K. A.)

Hatalmas problémával néz szembe a Hőgyészi Közös Önkormányzati Hivatal és Hőgyész Nagyközség Önkormányzata, miután sokként érte őket a legutóbbi gázszámla összege. Máté Szabolcs polgármester a közösségi oldalán tudatta először, hogy önkormányzati hivataluk megkapta a januárban fizetendő gázszámlát. 

Ismertette, hogy a hivatal épületének fűtésére eddig havonta hetvenhatezer forintot fizettek, mostanra azonban egymillió-háromszáznegyvenhatezer forintra növekedtek a költségek. Hozzátette, hogy ebben az összegben még nincsen benne az óvoda, a gyermekorvosi rendelők, a védőnők helyiségeinek fűtési, világítási számlája, valamint, hogy tetézve legyen a baj, még az államtól is kevesebb pénzt kapnak. Tehát több kiadást kell fedezniük a kevesebb bevételből.

„Muszáj spórolni, hogy váratlan helyzetekben is helyt tudjunk állni. Mindenkinek nehéz, de a köz pénzével különösen gondosan kell bánnunk" – tudatta a lakossággal Máté Szabolcs polgármester, hozzátéve, hogy az egyéb megszorító intézkedéseken felül (például igazgatási szünet) többek között kénytelenek voltak fájdalmas döntést hozni. Az önkormányzat szerződéses jogviszonyban dolgozó négy munkatársának december harmincegyedikén lejáró szerződését nem hosszabbítják meg, mert nem biztos, hogy tudnák őket fizetni. Tehát az újévtől ők már nem dolgoznak náluk. 

Máté Szabolcs polgármester hozzátette, hogy a munkájukkal egyébként meg voltak elégedve, és hiányozni is fognak a munkatársak, de a nincsből nem lehet adni. Ha újra lesz forrásuk, talán vissza tudják őket venni, egyelőre azonban a község intézményeinek minél takarékosabb működésére kell összpontosítaniuk. 

A szolgáltató leszerelte volna a gázórát 

Máté Szabolcs polgármester lapunknak elmondta, hogy az egymillió-háromszáznegyvenhatezer forintos gázszámlát már kifizették, hogy január elsején a szolgáltató részéről ne szereljék le a hivatal gázóráját. – Egyelőre nem látjuk a kiutat, nagyon várjuk a kormány segítségét, mert önkormányzatunknak legtöbb épületében nincs más alternatíva, mint hogy kizárólag gázzal fűtsünk. Mindent megtettünk, hogy csökkentsük a költségeket, ahol lehetett, letekertük a fűtést, az óvodánkban például húsz fokban vannak a gyerekek. A hivatalban kevés időt töltünk, január kilencedikéig ki sem nyitunk. 

A gázszámla egy átalány számla, ami azt jelenti, hogy minden hónapban ugyanannyit kell fizetnünk a fűtésre. Felmerült lehetőségként, hogy magasabb adóterheket vetünk ki a hőgyészi lakosságra, vagy esetleg cégekre, szolgáltatókra, de egyelőre ezt elvetettük, nem tartjuk járható útnak, mert véleményünk szerint sem a lakosok, sem pedig a vállalkozások nem tudnak több plusz terhet viselni – tette hozzá a polgármester. 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!