Szponzorált tartalom

2022.12.20. 14:31

Ezért hasznos a THM-et nézni egy hitelkonstrukció kiválasztásakor!

A hiteleket érintő fogalmak értelmezésében valóban könnyű elveszni, hiszen nem képezik a mindennapos szókincs részét. Emellett viszont nagyon fontos, hogy megértsük őket - különös tekintettel a THM-re, mert segítségével sokkal könnyebb eligazodni mind a kölcsönök, mind a kedvező hitellehetőségek világában.

Hirdetés

Forrás: Getty Images

Cikkünkben összegyűjtöttük a THM-mel kapcsolatos leghasznosabb tudnivalókat.

Mit jelent a THM?

A hitelajánlatokat böngészve találkozunk a THM rövidítéssel, de mit is jelent ez a három betű? A THM mozaikszó a Teljes Hiteldíj Mutató fogalom rövidítése, ami egy technikai mutatószámként funkcionál. A THM gyakorlatilag az összes típusú hiteligénylés kapcsán előkerül.

A THM (Teljes Hiteldíj Mutató) rendeltetése, hogy megkönnyítse a fogyasztónak a különböző hitelajánlatok összehasonlítását, megmutassa, mennyibe kerül a hitel, hogy a hitelezett tőkén felül egy év alatt mennyit kell visszafizetni.

THM kiszámítása során milyen díjakat kell figyelembe venni?

Minden hitelező egy egységes, jogszabályban meghatározott képlet alapján számolja a THM-et. A THM tartalmazza a hitelhez kapcsolódó valamennyi kötelező és a hitelező által ismert költséget.

A THM tartalmazza:

● a hitelkamatot,

● a hitelszerződés kapcsán felmerülő összes, a hitelező által ismert díjat (pl.: kezelési költséget, hitelbírálati díjat, folyósítási jutalékot),

● illetve a hitelező által ismert, hitelszerződés megkötéséhez szükséges szolgáltatások díját (pl. értékbecslés díja, ingatlan-nyilvántartási eljárási díjak).

Ennek köszönhetően sokkal könnyebb összehasonlítani és sorrendbe állítani a piacon lévő hitel ajánlatokat.

A THM sem tartalmaz mindent – fontos a körültekintő tájékozódás

A THM mindig nagyon értékes információval szolgál egy hitelajánlat esetén, de még így sem nyújt teljes körű képet. Nem tartalmazza például a késedelmi kamatot vagy a futamidő meghosszabbítása miatt felmerülő plusz költségeket, sem a szabadon választható szolgáltatások díját. Emellett az olyan, hitelező által nem ismert költségeket sem mutatja, mint aminek a vagyonbiztosítás is számít.

Ebből következik, hogy kölcsönszerződés megkötése előtt, elengedhetetlen a hitelajánlat részleteiről való széleskörű tájékozódás. Ez azt jelenti, hogy amint felkelti az érdeklődésünket egy hitelkonstrukció, a THM mellett a teljes visszafizetendő összegnek is utána kell járnunk! Így biztos, hogy később sem kell váratlan és kellemetlen meglepetéssel szembesülnünk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!