Támogatás

2023.01.17. 21:04

Újra pályázhatnak a falusi kisboltok

Ismét lehet pályázni kistelepülési üzletek működési támogatására a Magyar falu program (MFP) keretében. Egy-egy bolt 1–3 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatást igényelhet.

TEOL (Forrás: Zaol.hu)

Tavaly már volt hasonló kiírás, amely több mint 50 milliárdos keretösszeget biztosított kisbolt létrehozására vagy üzemeltetésére az ország 1450 – kétezer fő alatti – településén – írta meg lapzársunk, a Zaol.hu. Olyan gazdasági társaságok, egyéni vállalkozók vagy szövetkezetek kaphattak akár 70 millió forintos támogatást, amelyek alapvető élelmiszereket, illetve tisztító- és tisztálkodási szereket s háztartási papírárut forgalmaztak.

Működési költségeik fedezésére is pályázhatnak a kistelepülések üzletei. (illusztráció, MW/Novotni Ákos)

Most, hasonló szabályok mellett, három milliárd forintos a keret. Az 1-3 millió forint közötti összeget saját forrás nélkül, egy összegben, száz százalékos támogatási előlegként kapják meg a nyertes vállalkozások, vissza nem terítendő formában. Ezért cserébe azt kell vállalniuk, hogy az üzletet legalább 12 hónapon keresztül üzemeltetik, és biztosítják a napi fogyasztási cikkekhez való hozzáférést.

A kisboltos pályázat január 12-én nyílt meg, a végső beadási határidő január 31. Elszámolhatók az üzlet üzemeltetésével összefüggő működési költségek, például a foglalkoztatottak munkabére, annak közterhei, továbbá a bérleti, a könyvelői, s az ügyvédi díj, a rezsi, valamint a karbantartás és az áruszállítás költsége is.

A további részleteket ide kattintva olvashatják el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!