Statisztika

2023.02.25. 15:40

Több mint háromszáz ezer forint volt a nettó átlagkereset

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a Tolna vármegyében a havi nettó átlagkereset háromszáztizenkéter-kétszázhetvenhat forint volt a 2022-es év első három negyedévében.

B. M.

Ha már közelítünk az átlagkeresethez, nem lehet nagy baj (a fotó illusztráció)

Forrás: Shutterstock

A KSH a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozások, a teljes körű költségvetés, valamint a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezetek székhely szerinti adatai alapján határozta  meg a havi nettó átlagkeresetet vármegyénkben a múlt évben. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 2022 első három negyedévében tizenöt százalékkal nőtt egy év alatt, de az összege (470 ezer forint) nem érte el az országos átlagot, amely ötszáznégyezer forint. 

Ugyanebben az időszakban a munkanélküliségi ráta Tolna vármegyében 4,4 százalék volt a tizenöt és a hatvannégy éves népességre vonatkozóan, a foglalkoztatási ráta pedig 72,9 százalék. Mindkét adat kedvezőtlenebb volt a hazai átlagnál.

Vármegyénkben ezer lakosra százhetvenhat regisztrált vállalkozás jut. Az egy lakosra jutó ipari termelés hárommillió-négyszázhuszonkétezer forint. Az ipar termelése 2,9 százalékkal csökkent, a vármegyei székhelyű építőipari szervezetek teljesítménye 7,7 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A beruházások volumene tizennyolc százalékkal bővült. A százezer lakosra jutó épített lakások száma négy. Az épített lakások száma kevesebb volt, mint az előző év azonos időszakában, a használatba vett lakások tízezer lakosra jutó száma Tolna vármegyében volt a legalacsonyabb.

Részletezve az adatokat: a múlt év első három negyedévében kevesebben születtek és (elsősorban a covid-járvány miatti többlethalálozások magas bázisa miatt) kevesebben haltak meg, mint az előző év azonos időszakában. Az ebből adódó természetes fogyás a Tolna vármegyei népességet közel ezerkétszáz fővel csökkentette. A fogyás lakosságarányos mértéke kedvezőtlenebb volt az országos átlagnál.

A foglalkoztatottak száma akkor 0,2 százalékkal, a munkanélkülieké huszonnégy százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Előbbi változásának mértéke elmaradt az országos folyamatétól, utóbbi iránya ellentétes volt azzal.

Vendégéjszakák 

Tolna vármegyében júliustól szeptemberig a megyék többségéhez hasonlóan kevesebb vendégéjszakát töltöttek a vendégek a kereskedelmi szálláshelyeken, mint 2021 azonos időszakában.

A kiskereskedelmi forgalom volumene 2022 első három negyedévében az országos átlagnál szerényebb mértékben, de 7,3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz mérten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!