Permetezés

2023.04.27. 16:00

A kisebb termelőkre is vonatkozik a gazdálkodási napló vezetése

Nagyon sok vármegyeit érint az új rendelet, miszerint a 10 hektárnál nagyobb összterületen gazdálkodóknak január 1-je óta a szántóföldi kultúrában végzett rovarölőszeres kezeléseket naprakészen kell vezetniük az elektronikus gazdálkodási naplóban.

Mauthner Ilona

A tíz hektárnál nagyobb területtel rendelkező gazdának E-permetezési naplót kell vezetnie és be kell tartani az új növényvédelmi szabályokat is (Fotó: MW)

Fontos azt is tudni, hogy ebbe a körbe a csávázott vetőmag vetése is beletartozik, a növényorvosi vényeket ugyanakkor nem kötelező a naplóba feltölteni. A csávázott vetőmagnál jellemző, hogy a mag növényvédő szerrel kezelt, így annak vetése növényvédőszer-kijuttatásnak számít. Ha tehát a csávázás rovaölőszerrel történt, akkor vonatkozik rá a gazdálkodási naplóba történő 24 órás bejelentési kötelezettség – olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) oldalán. 

A rendszerben a dózist és a mértékegységet szükséges föltüntetni, ezeket az adatokat (az idei évtől) a magyar vetőmag forgalmazóknak szerepeltetni kell a csomagoláson. Ennek hiányában a hatóság azt kéri a termelőktől, hogy vegyék fel a forgalmazóval a kapcsolatot. A permetlére vonatkozó mezőket nem szükséges kitölteni.

A 10 hektár alatti összterületen gazdálkodók a papíralapon vezetett permetezési napló utólagos feltöltésével tehetnek eleget az elvárásnak a jövő év január 31-ig, de akár dönthetnek úgy is, hogy – egyszerűsítve a folyamatot – közvetlenül az elektronikus felületen vezetik a permetezési naplójukat. 

A Nébih arról is beszámolt, hogy az idei évre vonatkozó gazdálkodási napló vezetésére rendszeresített formanyomtatvány már elérhető a hivatal honlapján. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!