Megdrágult

2023.04.14. 11:35

Idén kénytelenek spórolni a gazdák a műtrágyával

Vetik a napraforgót, kukoricát a gazdák, de sokan aggódnak amiatt, hogy nem tudnak annyi műtrágyát felhasználni, mint amennyire szüksége lenne a növénynek. A szakemberek szerint ősszel a betakarításnál ennek meg is lesz az eredménye.

Mauthner Ilona

Műtrágyaszórás a gabonaföldön. A kevés műtrágya miatt, gyengébb termésre lehet majd idén számítani

Forrás: MW archív

Tavaly ősszel olyan mértékben megdrágult a műtrágya, amit addig a gazdák elképzelni sem tudtak. Egy tonna nitrogén-műtrágyáért a forgalmazók 400 ezer forint körüli árat kértek, ami ezt megelőző évben csupán 50-60 ezer forintba került. És ha ez a drágulás nem lett volna elég, a növényvédő szerek, az erőgépekhez használt alkatrészek és gázolaj is drasztikusan megdrágult. Nem csoda, ha visszaesett az alapanyagok vásárlása.

Nitrogén-műtrágyákból az elmúlt esztendőben 994 ezer tonnát adtak el, ami a 2021-es szintnél 29,7 százalékkal kevesebb. Összetett műtrágyákból 305 ezer tonnát értékesítettek közvetlenül a termelőknek, szemben a 2021-es 488 ezer tonnával, ami 37,5 százalékos visszaesést jelent. A kálium-műtrágyák értékesítése több mint 52 százalékkal csökkent a vizsgált időszakban, 48 ezer tonnáról 23 ezer tonnára. A legnagyobb, 66 százalékos csökkenés a kálium-műtrágyáknál volt megfigyelhető. A műtrágyaárak – a Központi Statisztikai Hivatal számításai szerint – átlagosan több mint ötszörösére nőttek.

Krieser János, a Paks környéki Pusztabír Kft. vezetője, egyben a megyei gabonaválasztmány tagja is, elmondta, a múlt nyáron 400 ezer forintba került egy tonna pétisó, pár hónappal később 280 ezer forintra szelídült az ár. Sokan akkor bevásároltak belőle, mert attól tartottak, ismét drágább lesz. Jelenleg 150 ezer forint körül kínálják.

– Az ok egyszerű, túlkínálat van. A gazdáknak pedig nincs rá pénzük – mondta Krieser János. Ennek pedig az az oka, hogy az export tilalom bevezetése miatt a raktárakban maradt az eladatlan búza, kukorica. Majd amikor feloldották a tilalmat, behozták olcsón az ukrán gabonát, ami letörte a gazdák árait. A tonnánként 140 ezer forintos kukorica egyből 70 ezer forintot ér. Rengeteg kár érte ezzel a gazdákat. Hitelt nem érdemes felvenni, mert magasak a kamatok. Ezért nem kell ma már az olcsóbb műtrágya sem, mert nincs rá pénz.

Kevesebb műtrágya fogy a vártnál

A Tolna-Mözsi agrokémia vezetője, Várda Péter elmondta, jelenleg 150 ezer forint körül van a különböző tartalmú műtrágyák tonnája. A legdrágább 400 ezer forint körül volt, és ekkor fogyott belőle a legtöbb.

Ennek az az oka, hogy akinek volt rá pénze, igyekezett akkor megvenni, mert attól tartottak a termelők, -egymást is ijesztgetve -  hogy lesz ez még drágább is, illetve a háború miatt egyáltalán nem lesz műtrágya.

Most, hogy viszonylag olcsó lett, nem fogy belőle annyi, mint amire számítani lehetett. Valószínű ennek az az oka, hogy a termény nagy részét nem tudták eladni a termelők, így bevételük leszűkült és óvatosak lettek a kiadásaikkal. A folyékony műtrágyából fogyott több, pétisóból, karbamidból jóval kevesebb, tette hozzá a telephely vezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!