Lakáskultúra

2023.04.30. 07:30

Így választhatunk megfelelően tetőablakot

Az elmúlt év piaci változásai jelentős mértékben formálták a prioritási sorrendet egy-egy építkezéshez, felújításhoz választott építőanyag vagy szolgáltatás kiválasztása esetén.

B. M.

Illusztráció: Shutterstock

Talán nem is gondolnánk, mennyire? Olyanok is döntő tényezőkké léptek elő, mint a minőségi alapanyagok vagy a gyorsaság.

Mintegy egy évtizede a nyugati országokban már a gyors és egyszerű beépítést és kivitelezést segítő szerkezetek voltak keresettek, míg Magyarországon ennél sokkal lassabb volt a folyamat, amely e tulajdonságok fontosságát hozta. Az építkezés vagy felújítás számos folyamatból, szakemberek összehangolt munkájából áll, ami időt és alapos tervezést igényel.

Ha történetesen a tetőablak cseréjéről van szó, az sem egyszerű feladat, pláne téves azt hinni, hogy két óra alatt szakszerűen megoldható egy ilyen művelet. Persze mindent meg lehet oldani, de az eredmény sokszor borítékolhatóan csalódás lesz. A huszonegyedik századnak elvárása van egy tetőablakkal szemben.

A lakásfelújítási támogatásokat igénybe vevők kedvező feltételeket találtak akár komplett nyílászárócserékhez, ami a tetőterekre is érvényes. A megvalósítandó feladatok összeírása és a költségvetés mellett nagyon fontos figyelembe venni a hang- és hőszigetelési előírásokat és elvárásokat – a célok között az energiamegtakarítás hangsúlyozásával.

Annak érdekében, hogy az ablak megfelelő védelmet biztosítson a tetőtérben, a gyártók több tekintetben nyújtanak megoldásokat. A gyárilag jelentős részben összeszerelt tetőablakok nagy előnye például, hogy így a beépítés gyorsasága mellett kisebb az esély a kivitelezési hibákra.

Az ablak része a beépített hőszigetelés, vagy azok az elemek, amelyekkel a nyílászáró könnyen a tető hő- és vízvédelmi szerkezeteihez kapcsolható. Egy tetőtér gyenge pontja gyakran a tetőablakok körül alakul ki, például hideg időben biztosan nem jó, ha onnan szökik a meleg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!