Hasznos tanácsok

2023.04.02. 07:00

Lehet és érdemes is ökosan gazdálkodni

Mindannyiunknak áldoznunk kell a környezettudatosság oltárán – ez volt az üzenete Baka György előadásának. A Zöldtárs Alapítvány elnöke Bátán tartott előadást. Praktikus tanácsokkal szolgált a közönség számára.

Szeri Árpád

Gazdálkodj Ökosan! avagy: Környezettudatos praktikák a ház körül, ezzel a címmel tartott előadást március 30-án délután Bátán, a Fekete Gólya Házban Baka György. A növényvédő agrármérnök, mezőgazdasági környezetvédelmi szakmérnök, környezetvédelmi és éghajlatvédelmi szakértő, a Zöldtárs Környezetvédelmi Közhasznú Alapítvány elnöke a Bátáért Egyesület meghívására érkezett a helyszínre. A közönséget és a vendéget Viliminé Kápolnás Mária egyesületi elnök köszöntötte.

Baka György kezdésként feltette a napjainkban egyre fájdalmasabb környezeti kérdést: hogyan gazdálkodjunk okoson, sőt, ökosan az egyre fenyegetőbb klímaváltozás szorításában? Megjegyzendő, hogy nemcsak elméleti válaszokat adott, hanem felsorolta azokat a gyakorlati, hasznos tanácsokat is, melyek saját kútfőjéből születtek. Hiszen maga is művel egy földterületet, így tehát számos megszívlelendő tapasztalatra tett szert.

A telken, a kertben, amit csak lehet (falevelet, szőlővenyigét, háztartási hulladékot), célszerű komposztálni - mondta Baka György

Minden, amit teszünk, hat a környezetre, a klímára – húzta alá. Tehát az ökológiai lábnyom csökkentése érdekében nem takaríthatjuk meg a lakáskörülményünk, étkezési szokásunk, közlekedésünk, vásárlásunk és hulladékkezelésünk terén szükséges változtatásokat. Néhány jellemző példa: a városi közlekedésben lehetőség szerint kerékpárt kell használni, a házban alkalmazott égőket energiatakarékos izzókkal kell felváltani, az ablakokat, ajtókat hőszigetelt nyílászárókra kell cserélni és meg kell valósítani a maradéktalan födémszigetelést. Nagyon sok előnnyel járhat a házi napelemes rendszer, de az olyan hagyományos megoldás is, mint például a zsalugáteres ablak, avagy a borostyánnal futtatott támfal. 

A telken, a kertben, amit csak lehet – falevelet, szőlővenyigét, háztartási hulladékot –, célszerű komposztálni. A vegyszermentes védelemmel működő magaságyások lehetőséget adnak a biotermelésre. Egy nagyobb tartály felhasználásával kiépített öntözőrendszer – csepegtetőrendszer – a fák körüli komposztáló, vízgyűjtő gödör kialakítása, valamint a szalmával, falevéllel történő talajtakarás eredménye a hozamok terén is érzékelhető lesz. 

Végül, de nem utolsósorban: ugyancsak környezetünket védjük, gyarapítjuk, köz­érzetünket javítjuk, ha kertünkbe madárodúkat, itatókat helyezünk ki, és tanúi lehetünk a hálás kis állatok mindennapjainak. 

Baka György mindezeken túl beszélt még a dombvidéki vízrendezés módszereiről, a lehullott csapadék helyben tartásának szükségességéről, a vegyszerek használatáról, azok minimalizálásának lehetőségeiről is. Előadása után átadta a szót a közönségnek, valamint kötetlen beszélgetésen válaszolt a felmerülő kérdésekre. 


 

Minden, amit teszünk, hat a környezetünkre, a klímára

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!