Cselekedni kell

2023.05.19. 14:00

A peronoszpóra veszélyezteti a borvidéken a szőlőket, permetezni kell minél előbb

Elmaradtak a permetezésekkel a gazdák, így, ha már rá lehet menni a földekre, azonnal védeni kell a szőlőt. A szakember szerint a peronoszpóra okozhatja most a legnagyobb gondot, bár a lisztharmatnak is vannak már jelei, de egyelőre úgy tűnik, idén a peronoszpórával lesz több gondja a gazdáknak.

Mauthner Ilona

Cselekednie kell a gazdáknak, azonnal védeni kell a szőlőt

Forrás: MW

A szőlősgazdák közül van, aki már kétszer is permetezett, de vannak, akik még egyszer sem. Többen az esőzések előtti időre időzítették volna az első beavatkozást, de az időjárás közbe szólt. Így elhúzódott a védtelenné váló időszak.

Dr. Fűzi István, szekszárdi agrárszakmérnök szerint a szőlőperonoszpóra okozhatja most a legnagyobb gondot. A járványnak ugyanis megvannak már a feltételei. A tavalyi, lehullott leveleken telelt át a betegség, de a kór terjedésére rásegített a napokban lehullott több, mint 100 milliméternyi eső. A megfigyeléseik szerint 6-7 napja a fertőzés már bekövetkezett, várhatóan a jövő héten ennek első jelei is láthatóvá válnak. 

A szakember azt tanácsolja, minél előbb feltétlenül kezdjék meg a védekezést a gazdák, immár erősebb készítményekkel. A helyzetet tovább ronthatja a talajban lévő nedvesség melegre való párolgása. Emiatt az ültetvényekben a reggeli, délelőtti órákban harmatra kell számítani, ami szintén segíti a betegség terjedését.

Dr. Fűzi István arra is felhívta a figyelmet, hogy a csemegeszőlőkben a fekete rothadás okozhat gondot, mely már járványszerű az alföldi és a Tokaj környéki borvidéken. A lisztharmat első tünetei is megjelentek, de ez a betegség még nem látszik annyira veszélyesnek, mint a peronoszpóra.

Dr. Gabi Géza, szekszárdi agrármérnök szerint, az egész tavasz ezidáig hűvös volt, ezért a szőlő több helyen kissé el van maradva az ilyenkor szokásos fejlettségétől. A múlt héten többször előfordult reggelente 5-6 fok körüli hőmérséklet, ami nem kedvezett a szőlő fejlődésének.

A legfontosabb teendő most az atkák elleni védelem. A hajtásokon sok helyen megjelentek a levélatkák és a gubacsatkák is. A gubacsatkák elleni hatékony védekezésnek ez az utolsó időpontja. Amikor már kialakul a gubacsnál a nemez a fonáki oldalon, akkor már csak szerény hatékonysággal védekezhetünk a kártevő ellen.

A szőlő virágzása júniusban várható

A Szekszárdi borvidékhez tartozó körzetekben a következő adatokat jegyezték fel az elmúlt hétre vonatkozóan: Iván-völgyben az átlaghőmérséklet 14,3 fok volt, Kajmádon 14,7 ,Görögszóban 14,8, Bátaszéken 14,8, Pakson 14,3, Bonyhádon 14,6. A hőmérséklet befolyásolja a betegségek terjedését, viszont minden térségben több mint 100 milliméternyi csapadék hullott.

A tarka szőlőmoly folyamatosan és erősödő hullámban rajzik. A hűvös, csapadékos időben lecsökkent a rajzás, de az idő melegebbre fordulásával újra erősödni fog. Az első lárvák megjelenése május 22. körül várható. Amennyiben nem akarjuk, hogy a lárvák kelése megkezdődjön, megelőzhetjük azt kitinszintézis-gátló készítmény használatával, amelyet a rajzáscsúcsban kell kijuttatni.

A szakemberek számításai szerint a szőlő virágzása június 10-e környékén várható. Addig legalább két permetezést iktassanak be a gazdák peronoszpóra ellen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!