Ígéretesen hangzik

2023.05.06. 07:00

Kitart a repce virágzása az akácig, akár még nagyon jó mézelő szezon is lehet

Virágzik a repce, a vadvirágok, a galagonya, a gyógynövények egy része, végre beindult a hazai méhészeti szezon. Az akác virágzására egy hetet, tíz napot kell várni, attól függően, milyen lesz az időjárás. A jelenlegi változékony, - reggel hűvös, napközben kellemesen meleg - idővel kiegyeznének a méhészek.

Mauthner Ilona

Virágzik a repce, a vadvirágok, a galagonya (Illusztráció)

Forrás: Shutterstock

A főállású méhészek már reggeltől estig a kaptárak mögött állnak. A csapadékhiányos tél kedvezőtlenül érintette a méhlegelőket. Bár az április – a hűvös, szeles nappalai miatt – rossznak volt mondható, most viszont beköszöntött a jó idő, ami a következő két hétben ideális termést is eredményezhet. 

Tavaly a nagy aszály miatt rendkívül gyengére sikerült a repcetermés, idén valamivel jobb a helyzet, de azt nem lehet állítani, hogy mindenhol ideális, mondta dr. Gabi Géza szekszárdi agrárszakmérnök. A tapasztalataik vegyesek. Tamási és Dombóvár környékén, ahol a leginkább csapadékos volt az időjárás, szép, fejlett, dús az állomány, még Nagydorog térségében is szebb képet mutat, mint Szekszárd környékén.

Nem véletlen tehát, hogy évről évre egyre kevesebben foglalkoznak repcetermesztéssel a Tolnai gazdálkodók közül, mert az elmúlt három évben sok csalódást okozott. Az időjárás nem kedvezett neki, az aszályt nehezen tűri, sokan a gazdák közül a napraforgóra tértek át, ha olajos magvat szerettek volna termelni a területükön.

Ennek nem örülnek a méhészek, hiszen ha repcemézet szeretnének gyűjteni, akkor gyakran utaztatniuk kell a méheiket, ami plusz költséget és több időt igényel.

Nagyernyei Attila, a megyei méhész egyesület vezetője elmondta, az elmúlt pár napban beindult a repceméz gyűjtése. Ugyanakkor vegyes a kép, van ahol csak virágport tudtak gyűjteni a méhek, Szedres körzete két napja jégverést kapott, az elágazó virágokat letörték a jégszemek, a szálkai elágazónál lévő repcetábla pedig levirágzott.

Ennek ellenére vannak jobb helyek, ahol kaptáranként 8-10 kiló mézet is tudnak a szorgos kis rovarok gyűjteni. A repcével egyidőben virágzik a galagonya is, ami nagyon értékes mézelés szempontjából.

A méhészek úgy számolják, az időjárástól függően egy hét, tíz nap lehet vissza, amikor virágozni kezd az akác. Ha maradna a jelenlegi - reggel hűvös, napközben meleg, szélcsendes - idő, akkor akár jó szezonja lehetne az akácnak is.

A repceméz kristályos lesz, az akácméz folyós marad

A rendszeres mézfogyasztók bizonyíthatóan kevesebbet járnak patikába. A repceméz például kiválóan alkalmas gyomorsavtúltengés, reflux kezelésére, gyulladáscsökkentő, immunerősítő. Vérszegénység esetén a repceméz hatása szintén felbecsülhetetlen, hiszen magas vastartalma miatt elősegíti a fokozott vérképzést. Sokan idegenkednek tőle, mert hamar kristályosodik.

A méhek által gyűjtött virágpor is nagyon kedvező hatású, rendszeres fogyasztásával növelhető a stressztűrő képesség. Húsz aminosavat és nélkülözhetetlen ásványi anyagokat – vas, réz, kén, nátrium, kálium, kalcium, magnézium – tartalmaz. Csontritkulás ellen is jó a méz: a kutatások szerint napi egy teáskanál segíti a kalcium felszívódását. Az egy főre jutó mézfogyasztás hazánkban meglehetősen alacsony, alig fél kiló évente, míg az uniós országokban ez két és fél kiló körül van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!