Agrárium

2023.05.18. 16:12

Modern eszközökkel képzik a jövő szakembereit Szekszárdon és Lengyelen

Egy szakmát igazán a gyakorlatban lehet elsajátítani - jelentette ki dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a, Déli ASzC Csapó Dániel Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban rendezett átadó ünnepségén, csütörtökön Szekszárdon.

TEOL

Az államtitkár kifejtette, hogy a koronavírus-járvány, majd az orosz-ukrán háború is rávilágított arra, hogy a jövőnk szempontjából a mezőgazdaság és az önellátás kulcskérdés. Kifejtette, 2010-től a kormány azon dolgozik, hogy növekedési pályára állítsa a magyar vidéket. A Déli Agrárszakképzési Centrum által uniós forrássokkal és kormányzati támogatással létrehozott Ágazati Képzőközpont és géppark bővítése is egy jelentős előrelépés a hazai agrárium számára, ugyanis itt szerzik meg gyakorlati tapasztalataikat a jövő agrárszakemberi. Kiemelte, a mostani kihívásokkal teli időszakban kiemelt szükség van a megfelelő szakemberekre, akik biztosítják hazánk élelmiszer-ellátását.

Fotó: Fekete István

Dr. Nobilis Márton felhívta a figyelmet arra, hogy a Csapó iskolában kialakított új tankonyhában, a pék-cukrász tanműhelyben a gyakorlati oktatást segítő modern eszközök várják a diákokat, az Apponyi Sándor Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban pedig új géppark: traktor, szántóföldi kultivátor, talajlazító segíti a leendő mezőgazdasági gépészek magas szintű képzését. Mi azt szeretnénk, ha a diákok büszkék lennének a teljesítményükre, a földre, amelyet művelnek, és munkájuk eredményeként a kenyérre, amelyet sütnek - tette hozzá.

Fotó: Fekete István

Az államtitkár kihangsúlyozta, a  szakképzés megújításakor bevezette a kormány a duális képzést, amely által összhangba került az elméleti és a gyakorlati oktatás. Az újítás sikerének bizonyítékául az oktatók és az oktatási intézmények visszajelzései szolgálnak, továbbá az, hogy évek óta nő a szakképzésbe jelentkezők száma. Ezen felül a gazdasági élet szereplői is pozitívan nyilatkoznak a változásról, ők azok, akik munkát biztosítanak a frissen végzett szakembereknek.  Dr. Nobilis Márton fontosnak nevezte, hogy a ne csak a termőföldtől az asztalig, hanem a szakképző iskoláktól a nagy cégekig alakuljon ki láncolat.

Az átadó ünnepségről szóló bővebb tudósítást és a képgalériát itt találja!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!