Alig van egészséges szőlőültetvény

2023.07.22. 11:05

A szőlőben most a lisztharmat tarol

A betegségek továbbra is erősen támadják a szőlőt vármegyénk borvidékein. Az esti óráktól kezdődően egészen reggelig erős a páralecsapódás, ezért folyamatosan magas a páratartalom az ültetvényekben a nappali meleg időjárás ellenére, mondta dr. Gabi Géza, szekszárdi agrárszakmérnök.

Teol.hu

Képünk illusztráció.

Forrás: Shutterstock

Ezért a lisztharmat fokozottan fellépett az elmúlt héten. A fürtöket támadja jobban. Nem találni olyan ültetvényt, ahol ne lenne lisztharmat. Már elég fejlettek a bogyók, hogy új fertőzések tömegesen ne alakulhassanak ki, de a már fertőzött fürtöket erősen visszafoghatja a fejlődésben a betegség. Felszívódó szerek használatának egyre kevesebb a haszna, azonban a kontakt szerek most előtérbe kerülhetnek. 

A mostani állapotban a már meglévő fertőzéseket kell beszárítani a bogyók felszínén, hogy azok kiterjedése ne növekedjen. Így a fertőzött bogyók is képesek lehetnek normális nagyságúra fejlődni a zsendülést követően. A peronoszpóra a meleg időben „kiégett” a lombozaton és a fürtökön. A fürtökből lassan kihullanak majd a megszáradt bogyómaradványok.

Az új peronoszpóra fertőzéseket jelzik az egyesével fonnyadásnak indult elszínesedő bogyók. A kékfrankos szőlő szüreteléséig még 2 hónap van hátra, ezért még a peronoszpóra komoly termésveszteséget okozhat új fertőzésekkel, nem beszélve a késői fajtákról (merlot, cabernet franc), ahol még jelentősebb lehet a kár. A peronoszpóra ellen használjunk még felszívódó szereket. Egyedül a korai érésű Irsai Olivér esetében javasolt már csak a réz (kontakt) használata.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!