Mini konferencia

2023.07.23. 20:00

Azt tervezik, Brüsszelbe mennek tüntetni a méhészek

Pénteken este a Sió-motelben találkoztak egymással a méhészek, a gazdasági szakemberek mintegy nyolcvanan, a hazaiak mellett cseh, lengyel és szlovák vendégek is.

Mauthner Ilona

A méhészeknek elegük van az uniós piacra beáramló hamis mézből

Fotó: Mártonfai Dénes

A mini konferenciát – melynek címe volt: A visegrádi országok kulturális és gazdasági kapcsolatainak elmélyítése a méhészet és a mézből készült termékek segítségével – a kétyi önkormányzat szervezte, és kísérő programja volt az ott szombaton zajló Nemzetközi Kolbásztöltő Fesztiválnak.

A rendezvény vendége volt Bross Péter is, aki az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke, illetve Vendégh Edit, a Tolna Vármegyei Agrárkamara elnöke és Nagyernyei Attila, a megyei méhész egyesület elnöke is.

Bross Péter átfogó előadást tartott a méhészek nehéz helyzetéről, mézpiaci gondjaikról. Így elmondta, hogy éves szinten az unió országaiba 130-150 ezer tonna körüli mennyiségű hamis méz érkezik, főleg Kínából, ami kiszorítja a jó minőségű mézeket a piacról. Magyarországon a méhészek 25-30 ezer tonna mézet termelnek egy év alatt, ebből hazai fogyasztásra 10 ezer tonna szükséges, a többit az uniós piacon szeretnék értékesíteni, de erre egyre kisebb az esélyük.

Az országos méhész egyesületnek 12 ezer tagja van, mondta Bross Péter és Európában hazánkban van a legnagyobb méh-sűrűség, vagyis egy-egy lakosra vetítve itt a legtöbb a méhek száma. A cseh, a lengyel és a szlovák vendégek is hasonló tapasztalatokról számoltak be, és szeretnék elmélyíteni a szakmai kapcsolatot a magyar méhészekkel, bízva abban, hogy a közös fellépésnek nagyobb súlya lesz.

A Nemzeti Agrárkamara vármegyei elnöke, Vendégh Edit pedig a kamara és a méhészek kapcsolatáról beszélt.

Bross Péter itt jelentette be, hogy őszre – hazai kezdeményezéssel – nagyszabású méhész tüntetést szerveznek Brüsszelben. Már most sok külföldi méhész jelezte, hogy csatlakoznak a magyarokhoz.

Azt szeretnék elérni, hogy ne törjék le az árakat a hamis mézekkel, illetve amíg az uniós termelőknek a méze el nem fogy, addig ne hozzanak be harmadik országból mézet a piacra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!