Agrár

2023.08.12. 11:30

A pára és a sok eső okoz gondot a szőlőben és a szántóföldeken

Még mindig fokozott a fertőzésveszély, nem állhat le a védekezés a szőlőben, de a szántóföldeken is van munka bőven. A sok eső és pára okoz gondot.

Mauthner Ilona

Szőlő permetezés (Képünk illusztráció)

Forrás: MW

Az elmúlt héten a korábbi időszakhoz képest mérséklődött a meleg, a páratartalom viszont szinte folyamatosan 75 százalék fölött maradt, sőt a csapadékos időszakban a 80-90 százalékot is elérte. Így újra hosszabb időszakban borította nedvesség a növényeink felszínét, mindez újabb fertőzéseket indukált.

A szőlőben a peronoszpóra fertőzésveszélye a múlt héten szinte folyamatosan magas volt. A korábbi fertőzésből származó tünetek terjedése most is tapasztalható, a fiatal növényrészeken tömeges. Újabb tünetek a fiatal leveleken jelentkeztek a védelem nélküli ültetvényekben, a fertőzöttség közepes-erős szintűre növekedett a lombozaton is, mondta dr. Gabi Géza növényvédelmi szakmérnök. A fürtökből folyamatosan kihullanak a régi fertőzések nyomai, a megszáradt bogyómaradványok. Az új peronoszpóra fertőzéseket jelzik az egyesével fonnyadásnak indult, elszínesedő bogyók.

Az időjárás eddig folyamatosan adagolta az esőket, ha ez így marad, akkor a cukrosodásnak induló korai fajtáknál a szürkepenész fellépése várható, mondta a szakember. A nagy szüretig még sok van hátra, ezért még a peronoszpóra komoly termésveszteséget okozhat új fertőzésekkel, nem beszélve a késői fajtákról (merlot, cabernet franc, kékfrankos), ahol még jelentősebb lehet a kár.

A peronoszpóra ellen használjunk még felszívódó szereket. Egyedül a korai érésű Irsai Olivér esetében javasolt már csak a réz (kontakt) használata, mondta dr. Gabi Géza. A lisztharmat fertőzésveszélye is magas, a meleg, párás időszakokban tovább emelkedett, az érzékeny fajtákon erősödtek a tünetek, nemcsak a fürtökön, hanem a leveleken is. Az érzékeny fajták fürtjei nagymértékben fertőződtek, mostanra elszáradtak, elszínesedtek. Jelenleg erős mértékű lombfertőzöttség tapasztalható.

Fontos megemlíteni, hogy az elkövetkező másfél hónap ban csak az egészséges lombozat tudja beérlelni a fürtöket.

A szántóföldeken is sok a munka 

A kalászosok aratása véget ért. Most a tarlóhántás és a tarlóápolás a sürgető feladat, mert az esők nyomán erőteljes a gyomosodás. Ez a megállapítás a repcetarlókra is érvényes, itt a tarlóápolás fontosságát kiemeli a repceárvakelés. Hiszen a kis növények megfelelő táptalajt biztosítanak a kártevők túléléséhez, melyek komoly veszélyt jelentenek az újonnan elvetett repcére.

Szépen fejlődik a kukorica, általában zöldek az állományok. Elegendő víz áll a növények rendelkezésére a szemképződéshez. A csapdák fogásai alapján a kukoricamoly rajzása továbbra is elmarad a tavalyitól, kis egyedszámban fogják az imágókat. A lárvakártétel nem emelkedett. Az amerikai kukoricabogár rajzása mérséklődött, de a napsütéses napok emelkedésével a kártevő száma, mozgása, kártétele várhatóan fokozódik.

A napraforgó elvirágzott, a magképződés folyamatos. Észlelési szinten megjelent a tányérokon az alternária és a szürkepenész. A páratartalom magas az állományokban, ami elősegíti a betegségek erősödését.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!