2023.08.20. 11:00
Ellenőrzésre számíthatnak a gazdák a szüret idején
Idén a szőlőültetvények mellett a szőlőt feldolgozó borászati üzemeket is külön ellenőrizni fogják, hívta fel a figyelmet a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa.
A kép illusztráció (Fotó: MW)
Az ellenőrzés lényege annak a korábban tapasztalt visszás gyakorlatnak a megelőzése, amely szerint a szüretelt szőlő tényleges és a felvásárlónak az átadáskor feljegyzett cukortartalma között eltérés lehet, illetve a felvásárlási okiratokon, bizonylatokon sem az átvételkor mért mustfokot, hanem annál kisebb értéket rögzítettek.
Ez az idén különösen fontos, hiszen sok a lisztharmatos, beteg szőlőültetvény, az itt szüretelt szőlő mustfoka alacsonyabb lehet a vártnál. A hozzáadott - a megengedettnél nagyobb mennyiségű - cukor hátrányosan érintheti az ágazat jogszabálykövető szereplőit, hiszen e gyakorlat a borkészítéskor visszaélésekre adhat alkalmat.
Ennek megelőzése érdekében indított 2019-ben közös szüreti ellenőrzési programot a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Ezek az ellenőrzések eredményesnek bizonyultak, ugyanis a hatóságok azt tapasztalták, hogy hatásukra a szüreti dokumentumokban feltüntetett értékek megfeleltek a valóságnak.