Adózás

2023.08.15. 11:54

„Illegális gyűjtögetők”

Tömegével takarítják be termésüket a dohánytermelők, ezt ellenőrizték a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai, amikor több magánszemélyt is lopáson kaptak Szabolcs-Szatmár Vármegye földjein – közölte a NAV.

Teol.hu

Illusztráció: MW

A pénzügyőrök épp a termőterületek ellenőrzését végezték, amikor egy zsákot cipelő emberre lettek figyelmesek egy legelő felől. A kilógó zöld levelekből azonnal látták, hogy azok bizony a dohányföldről származnak. Hazáig kísérték a lopáson tetten ért szépkorú asszonyt. Lakásán kiderült, hogy nemcsak egyszeri botlás lehetett, hanem gyakorlott illegális gyűjtögetésről van szó. A padláson tetőlécekre fűzve szárította a betakarított leveleket, amiket aztán a hálószobában és a fatárolóban dolgozott fel. Több mint kétszáz kiló dohánylevél került elő a lakásból.

Alig néhány nappal később a rendőrség hívta fel a pénzügyőrök figyelmét egy újabb „dohányföldi csemegézőre”. A 26 éves férfi már dohányfeldolgozási technikát is alkalmazott, az illegális alapanyagok felhalmozása mellett dohányvágó állványt, fóliázó gépet, mérleget, de még darálót is találtak a házában. Nyolcvannégy kiló fogyasztási dohányt és több mint nyolcvan kiló dohánylevelet találtak az egyenruhások.

A járőrök a dohánytermékeket lefoglalták, az elkövetőknek lopás elkövetésének bűncselekménye, jövedéki törvénysértés és költségvetési csalás miatt is felelniük kell.

A NAV felhívja a figyelmet, hogy dohánytermék csak a NAV által nyilvántartásba vet regisztrációra kötelezettek között értékesíthető és adható közvetlenül. Dohánylevél „napszámos” munkavégzés ellenértékeként sem adható át az idényjellegű munkát végző munkavállalóknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!