A dolgozók megkapják a bérüket

2023.08.10. 22:30

Nem termeltetnek veszteséget a felszámolás alatt értékesített Dunaferr-rel

Nem termeltetnek veszteséget a felszámolás alatt értékesített Dunaferr-rel. Határozatlan időre ugyanis leáll a Dunaferr nagyolvasztója, mert tevékenysége gazdaságtalanná vált a jelenlegi acélárak mellett – írja a DUOL a vg. cikke alapján. A döntést azonban sajtóértesülésekkel ellentétben nem a vasmű majdani tulajdonosa, a Liberty Steel hozta, hiszen az még nem is gyakorolhatja a tulajdonosi jogokat, mivel az Európai Bizottság Versenyjogi Hivatalának jóváhagyása után veszi át majd teljes jogú tulajdonosként a dunaújvárosi cégeket (Duna Furnace Dunai Vasmű Kft. és Dunarolling Dunai Vasmű Kft. – a szerk.)

Teol.hu

Eközben az érdekvédelmi szervezetek – a Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetség, a Dunaferr Ifjúsági Szervezet, valamint az ISD Dunaferr „f.a.” Központi Üzemi Tanácsa (KÜT) vezető tisztségviselői miután megbeszélést kezdeményeztek és folytattak a meghatalmazottként jelenlévő dr. Fazekas Attila felszámolóval, illetve a menedzsment tagjaival – közös nyilatkozatot adtak ki. 

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A menedzsment részéről Cseh Ferenc vezérigazgató elmondta, hogy az alacsony világpiaci árak és a kedvezőtlen acélpiaci helyzet miatt a termelést minimalizálják, időszakosan és részlegesen leállítják az következő ütemterv szerint. Ennek technikai menetéről elmondta, hogy 2023. augusztus 10-én reggel elkezdik a nagyolvasztó tervezett leállítását, ezt követően augusztus 11-én, pénteken, amikor a nyersvas elfogy, az acélmű is leállításra kerül. A kokszoló a jövő héttől a minimális 15-15 kamrával depóra fog termelni. A jelenleg rendelkezésre álló bugakészlet kihengerlését követően, várhatóan augusztus 12-én, szombaton a meleghengermű is időszakosan leállításra kerül. A hideghengermű a meleghengermű által gyártott melegen hengerelt tekercsek feldolgozását követően kerül leállításra. A leállás tervezett időtartama előreláthatólag három hónap. Az érdekvédelmi szervezetek és a KÜT azzal a kéréssel fordult dr. Fazekas Attilához, mint meghatalmazotthoz, hogy a leendő tulajdonos, a Liberty Steel-től kérjen tájékoztatást a leállást követő tervekről, a 2023. október 1. időszakot követő további működésről, a várható jövőképről a munkavállalók hiteles tájékoztatásának céljából. 

A munkáltató képviselője a megbeszélésen azt is elmondta, hogy a Liberty Steel képviselői biztosították arról, hogy a júliusi munkabérek kifizetésre kerülnek. 

Mint ismeretes az Európai Bizottság Versenyjogi Hivatalának jóváhagyása után veszi át teljes jogú tulajdonosként a Liberty Steel a dunaújvárosi cégeket. 

A teljes írást a DUOL.hu oldalon találja!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!