A fúrólégy nem fúr, de az import dió nagy gond

2023.08.25. 07:00

Ömlik az ukrán és kínai dió a hazai piacra, le is töri az árakat

Az elmúlt pár évben nem sok diót sikerült összeszedni a fákról, a fő ludas ebben a dióburok-fúrólégy volt, mely alapos munkát végzett. Idén, úgy tűnik, nem ez lesz a legnagyobb gondja a termelőknek, hanem a piac. A nagybanit ugyanis elárasztották a jóval olcsóbb és gyengébb minőségű kínai és ukrán dióval, mely alaposan letörte az árakat.

Mauthner Ilona

Még nem alakult ki egy olyan tudatos vásárlói kör, mely ragaszkodna a jobb minőségű hazai termékekhez. (Beküldött fotó)

Az országban közel nyolcezer hektáron termelnek diót a statisztikai hivatal által gyűjtött információ szerint. Tolna vármegyében pedig kétszáznegyven hektáron. Az elmúlt két évben alaposan megkeserítette a termelők életét a dióburok-fúrólégy. Tavaly augusztusban már látszott, hogy elbarnul a gyümölcsöt körülvevő burok, melyben sajnos nem volt termés. Akkor a Nébih szükséghelyzeti engedélyt adott ki országosan néhány permetszerre, amit így a nyár végén lehetett felhasználni.

Az idén úgy tűnik sokat javult a helyzet. Az egyik jelentős vármegyei ültetvénnyel az alsónyéki Sánta István és családja rendelkezik, huszonegy hektáruk van, és ehhez több mint tizenöt hektárnyi dióst bérelnek.

– A tavaszi fagykár ugyan nyomot hagyott az ültetvényen, de nem ez a legnagyobb gondunk, hanem a piaci helyzet alakulása. A német kereskedő, akivel hosszú évek óta nagyon jó volt a kapcsoltunk, szintén arra panaszkodik, hogy náluk is ömlik be az ukrán és a kínai dió, ami alaposan letöri az árakat. Ugyanez a helyzet a budapesti nagybani piacon is. A kínaiak az elmúlt években nagy kapacitással ültettek diófákat, ezek termése mára beérett. Az ő termelési költségeik olcsóbbak, és nem szigorúak az előírásaik sem, így a verseny egyenlőtlen.

Az ukrán és kínai dió kilóját áfásan 2600-2800 forintért kínálják. Ez az ár még a termelési költségeinket sem fedezi. Sajnos még nem alakult ki itthon egy olyan tudatos vásárlói kör, mely ragaszkodna a jobb minőségű hazai termékekhez. Mi biogazdálkodást folytatunk, az agrártámogatás kicsit segít a helyzetünkön. Tudom, hogy hasonló problémáik vannak a gabonásoknak, méhészeknek, sőt a szőlőtermelőknek is, de ez sajnos egyikünket sem vigasztalja – tette hozzá Sáta István.

Az alsónyéki termelő diója kiváló minőségű, sokan vásárolnak tőle közvetlenül is. A dió kedvelt sütemény-alapanyagnak számít, különösen az őszi, téli időszakban. Jelenleg kilójáért a szekszárdi piacokon négyezer forint körüli árat kérnek a kistermelők. Az őszi szezon – amikor már potyog a fáról – szeptember közepén kezdődik.

Mi lett a dióburok-fúróléggyel? 

Öt éve került hazánkba a károkozó rovar. Amerikából érkezett hajón Olaszország felől, szállítmányokkal, mondta dr. Vörös Géza szekszárdi agrárszakmérnök. Évente egy nemzedéke van, de a rajzása hosszú ideig eltart. Nehéz védekezni ellene, mert a diófák nagyok, kézi vagy motoros háti permetezővel csak a fák alját éri el az ember. A múlt évi nagy aszály nem kedvezett neki, és nem tudott úgy szaporodni, mint az elmúlt két évben. Sajnos azonban ez csak átmeneti időszak, ne gondolja senki, hogy a jövőben nem találkozunk még a dióburok-fúróléggyel.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!