Atomenergia

2023.08.10. 15:46

További orosz-kínai együttműködésről tárgyaltak

Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezetője részt vett az orosz-kínai nukleáris ügyekkel foglalkozó albizottság ülésén.

Teol.hu

Alexander Lihacsov. Fotó: MTI

Augusztus 9-én Szentpéterváron tartották Az orosz-kínai nukleáris ügyekkel foglalkozó kormányközi albizottság 27. ülését, amelyet az orosz-kínai rendszeres kormányfői találkozókat előkészítő bizottság ülésének részeként rendeztek meg.

Alexander Lihacsov. Fotó: MTI

Az albizottság társelnökei, Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója és Csang Kej-csen, a Kínai Népköztársaság Atomenergia Ügynökségének vezetője megvitatták a jelenleg zajló atomenergetikai projektek megvalósítását, valamint az atomenergia békés célú felhasználása terén folytatott további együttműködés napirendjét.

Hszi Csin-ping kínai államfő idén márciusi oroszországi látogatása során 2030-ig szóló, az atomenergetikai együttműködést célzó stratégiai programról született megállapodás. Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója a május végi szentpétervári nemzetközi környezetvédelmi fórumon közölte, hogy orosz-kínai nukleáris ügyekkel foglalkozó kormányközi albizottság ülésén a 4. generációs reaktorok fejlesztéséről, illetve a nukleáris üzemanyagciklus zárása terén folytatott együttműködésről lesz szó.

A Roszatom vezérigazgatója akkor azt is elmondta, hogy az orosz-kínai együttműködés a tudományos kutatás-fejlesztési programok mellett konkrét atomenergetikai létesítmények megvalósításában is testet ölt majd. A program konkrét tartalommal történő megtöltése több hónapot vesz igénybe, és egyebek közt a gyors neutronos reaktorok fejlesztését, a nukleáris üzemanyagciklus zárását, illetve a termikus és gyorsneutronos reaktorokkal üzemelő atomerőművek párhuzamos működését megvalósító kétkomponensű atomenergetikát öleli majd fel.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!