Energiahatékonyság

2023.09.21. 10:26

A környezetkímélő acélgyártást alapozzák meg a Dunaferrnél

A Liberty Steel Group (Liberty), a kínai CISDI Engineering Co. (CISDI) szerdán partneri megállapodást kötött. Célja, hogy a Gazdaságfejlesztési Minisztériummal együttműködésben előkészítsék a dunaújvárosi vasmű termelésének szén-dioxid mentesítését.

Teol.hu

A partneri megállapodás aláírói: Xiao Xuewen, a CISDI elnöke, Sanjeev Gupta, a Liberty ügyvezető elnöke és Nagy Márton miniszter (Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő)

A Liberty és a CISDI olyan szén-dioxid-mentesítési tervet dolgoz ki és hajt végre, amelynek keretében a Dunaferr a szénalapú acélgyártásról az elektromos ívkemencés technológiára tér át, mintegy 80%-kal csökkentve ezzel a működés közvetlen CO2-kibocsátását. A tervek szerint egy új, 150 t kapacitású elektromos ívkemencét fognak telepíteni, amelyet a CISDI fog szállítani. A beruházás megvalósítása az EU szabályozási hatóságának jóváhagyásától függ. A korszerű kemence a jelenleg elérhető legújabb, energiahatékony technológiát képviseli, amely lehetővé teszi a nyersanyagok rugalmas betáplálását. Mindez jelentősen növeli a Dunaferr versenyképességét.

Három partner, közös jövőkép

A Liberty és a CISDI viseli az elsődleges felelősséget a projekt műszaki megvalósításáért, míg a Gazdaságfejlesztési Minisztérium vállalta, hogy megvizsgálja a projekt megvalósításának támogathatóságát az adminisztratív folyamatok könnyítése révén. Az acélmű üzemeltetője és az ívkemence beszállítója mellett a Gazdaságfejlesztési Minisztériumnak az együttműködésbe történő bevonása biztosítja a dekarbonizációs terv hatékony végrehajtását.

A Liberty és a CISDI ma Budapesten a Gazdaságfejlesztési Minisztérium felsővezetői jelenlétében aláírták az együttműködés feltételeit rögzítő szándéknyilatkozatot. Az aláíráson az esemény moderátoraként részt vett Móger Róbert, a Magyar Vas- és Acélipari Egyesülés igazgatója. A rendezvényen külön köszöntötték dr. Mészáros Lajost, Dunaújváros és térsége országgyűlési képviselőjét. Az ünnepi eseményre meghívást kaptak a dunaújvárosi vasmű reprezentatív érdekvédelmi szervezeteinek, a Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetség és a Dunaferr Ifjúsági szervezet elnökei és a Központi Üzemi Tanács elnöke is.

Megmentett munkahelyek

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter kijelentette: „Az elmúlt évben nagy utat tettünk meg, hiszen míg a korábbi felelőtlen vezetés hanyagsága miatt több ezer munkahely került veszélybe, sőt tavaly decemberben még a szénellátás sem volt biztosított a gyárban, addig ma már egy olyan megállapodás aláírásának lehetünk szemtanúi, amely az acélipar jövőjét jelentő zöld acélgyártást alapozza meg Dunaújvárosban. Ezzel több ezer munkahely kerülhet hosszú távon is biztosabb, kiszámíthatóbb helyzetbe. A Dunaferr szerepe ráadásul nemzetgazdaságilag is kiemelt, hiszen a hazai acélgyártás hozzájárul a gazdasági szuverenitás növeléséhez is”. 

Alacsony CO2 kibocsátás

Sanjeev Gupta, a LIBERTY ügyvezető elnöke elmondta: „A globális tevékenységünkben gyors ütemben állunk át az alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású technológiákra, és ugyanezt kívánjuk tenni a Dunaferrnél is. Tapasztalatból tudjuk, hogy a gyors átmenethez világszínvonalú technológiai partnerek támogatására, a megfelelő finanszírozási struktúrákra és egy támogató hozzáállású kormányzatra van szükség, ezért is olyan fontos e csoport megalakulása. Bizakodva tekintünk az együttműködés elé, amelynek során a CISDI-vel és a Gazdaságfejlesztési Minisztériummal közösen kidolgozzuk azokat a terveket, amelyek megvalósításával a lehető leggyorsabban fenntartható és versenyképes pályára állíthatjuk a dunaújvárosi acélművet.”

A teljes cikket a duol.hu oldalon olvashatják el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!