Drága kő

2023.10.05. 13:07

Egy maroknyi marsi kőzetminta Földre hozatala akár 11 milliárd dollárba is fájhat

A hírek szerint álla a bál a NASA háza táján, miután kiderült: egy maroknyi marsi kőzetminta Földre hozatala akár 11 milliárd dollárba is fájhat.

Szeri Árpád

Illusztráció: Shutterstock

Ebből a pénzből pedig – olvashatjuk az idevágó cikkben – meg lehetne építeni például egy nukleáris meghajtású repülőgéphordozót.

Nem irigylem az Egyesült Államok politikacsinálóit, hiszen valóban súlyos dilemmával kell szembenézniük: marsi kőzet, avagy csatahajó. A világűr békés felhasználása, avagy egy pusztító gépezet hadrendbe állítása. Érthető, hogy nézetek, álláspontok, érvek és ellenérvek feszülnek egymásnak.

Az már biztos, hogy ez a perpatvar el fog tartani egy darabig. Egy-egy ilyen vita közepette azért érdemes egy pillantást vetni az USA leggazdagabb magánszemélyeit felsoroló, húszas listára. Ebből kiderül, hogy a mezőnyt egy bizonyos E. M. vezeti 219 milliárd dollár vagyonnal. A második helyezett S. B. 107 milliárd dollárral rendelkezik, a harmadik, M. A. pedig 27,5 milliárd dollárral. Tegyük azért hozzá, hogy ez nem kizárólag készpénz vagyont jelent, hanem vele együtt cégek, ingatlanok értékét, de akkor is. Csak ez a három éllovas a mellényzsebéből képes lenne azt a bizonyos 11 milliárdot kipengetni. 

Igaz, ez a fajta dilemma nem kizárólag USA jellegzetesség. Merthogy a Mars bolygót ostromló Földön akadnak még országok, ahol hol erre, hol arra a fontos területre nem jut egy kis tőkeinjekció. Az indoklás régről ismert: nincs rá pénz.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!