Pénzügyek

2023.10.07. 07:30

Hamarosan utalják a támogatási előlegeket

Október 16-ától megkezdi a Magyar Államkincstár az agrártámogatások előlegfizetését, jelentette be az agrárminiszter egy sajtótájékoztatón.

Mauthner Ilona

Illusztráció.

 Az előleg mértéke a közvetlen támogatásoknál kérelmenként maximum 70 százalék, a területalapú vidékfejlesztési támogatásoknál - mint például az agrár-környezetgazdálkodási intézkedés vagy az ökológiai gazdálkodásra történő átállás támogatása – maximum 85 százalék lehet. A gazdálkodók által idén benyújtott egységes kérelmekre a Magyar Államkincstáron keresztül – az előleget és az előlegfizetés lezárulta után december 1-jét követően fizethető részfizetéseket is beleszámítva – még 290 milliárd forintot fizetnek ki. 

Ebből a tervek szerint több mint 232,5 milliárd forint a közvetlen támogatásokhoz, 37,5 milliárd forint a területalapú vidékfejlesztési támogatásokhoz, 15,5 milliárd forint pedig olyan nemzeti agrártámogatásokhoz kapcsolódik, mint például az állattartók átmeneti nemzeti támogatása, ötmilliárd forintot pedig már kifizettek az uniós krízistartalék maradványából.

Nagy István közölte: az előlegfizetés fő célja, az őszi munkák zavartalan elvégzésének, a termelők pénzügyi stabilitásának, likviditásának biztosítása.  A miniszter szerint prioritást élvez, hogy minél több termelő részesülhessen előrehozott kifizetésben, és minden jogcímen elinduljon az utalás.

Az előlegkifizetéseket a kisebb ügyfelekkel kezdik. Tolna vármegyében több ezer gazdálkodót, gazdaságot érint a támogatási előlegek utalása.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!