Nagy a baj

2023.10.15. 13:47

Hegyekben áll a kukorica

Nincsenek könnyű helyzetben a mezőgazdászok ma Magyarországon. Az utóbbi hetek aszálya, a telített tárolók mind gondot okoz.

Teol.hu

Fotó: Laczkó Izabella

Márkli János, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. ügyvezetője is gondterhelt. – A környezeti behatások igen erősen hatnak ránk, de ezt a mezőgazdászok már megszokhatták. Az aszály a kisebbik probléma, nagyobb az értékesítés nehézsége – kezdte beszélgetésünket a szakember.

Márkli János így folytatta: – A tárolóink országszerte tele vannak az ukrán gabonával, s ami még nagyobb baj, hogy levitték az ukránok az árakat a környékbeli piacokon. Ez minket is nagyban érint. Pedig a termés szépen alakult nálunk, a kapás növényeknek, a kukoricának, a napraforgónak jó a termésátlaga. A kukorica betakarításából még nyolcvan hektár hátra van. A termésre nem panaszkodhatok, de kicsi az árrés, ha ez normális lenne, akkor nem fájna a fejünk.

Az árpa és a búza ára is csökkent, emellett beszűkült a piacunk. A költségek pedig emelkedtek. Teli vannak a tárolók, ötezer tonna az eladatlan búzánk. Néhány adat: tavaly százharminc-száznegyvenezer forint volt egy tonna búza, most feleannyiért lehet eladni. Az árpánál ugyanez az arány. Arról már nem is beszélve, hogy a szárítóink elektromos hiba miatt nem működnek, ezért a betakarított kukorica hegyekben áll mellettük.

A teljes cikket a Duol.hu oldalon találja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!