Bűzösek

2023.10.05. 12:38

Nyakunkon a poloskainvázió, keresik a meleg helyet

Aki vidéken él, naponta tapasztalja, megkezdődött a poloska invázió.

Mauthner Ilona

Poloska Invázió illusztráció.

Forrás: MW

De nem csak vidéken, még a városi panellakásokban is találkozhatunk ezekkel a bűzös, kellemetlen lényekkel. A poloskák nyomot hagynak a még kint lévő paradicsomon, paprikán, virágos növényeken, a káposztaféléket sem vetik meg, és a dísznövényeket sem kímélik. Ráadásul a meleg ősz is kedvez nekik.

Most jött el az az időszak, amikor megpróbálnak meleg szállást keresni maguknak, és igyekeznek fedett helyre költözni. Olvasóink közül többen is panaszolták, hogy több emelet magasságban a ház erkélyén a felmosóra vagy a száradó ruhára másznak, netán a virágok között elbújva lehet találkozni ezekkel a barna vagy zöld színű, márványozott mintájú rovarokkal.

 – Ahogy kinyitottam a kerti kisház bejárati ajtaját, csak úgy potyogtak ki az ajtó környékéről a poloskák. Nem emlékszem arra, hogy ilyen mértékű invázió évekkel ezelőtt lett volna – panaszolta tolnai olvasónk, és természetesen arra is kíváncsi volt, mi ennek az oka.

A mezei poloskával rokon rovarféle mindössze öt éve jelent meg hazánkban, azóta sikerült beverekednie magát a legutálatosabb bogarak közé, tájékoztatott dr. Vörös Géza, szekszárdi agrármérnök, rovarszakértő. Mit tehetünk a „zöld", azaz a vándorpoloska, valamint a „barna”, vagyis az újabb jövevény, az ázsiai márványospoloska ellen? Mindkettő növényi nedveket szívogat, zöldségfélékben, szántóföldi növényeken, de az ázsiai márványospoloska gyümölcsösökben is komoly károkat okoz világszerte. A védekezés két okból is igen nehéz: nincs kifejezetten e poloskák ellen hatásos rovarölő szer, jelenleg a széles hatásspektrumú, számos hasznos rovart is elpusztító készítmények adják a legjobb eredményeket.

– Nagyon jól érzik magukat nálunk, megfelelő számukra a klíma, és nincsenek természetes ellenségeik – tette hozzá dr. Vörös Géza. Az ázsiai poloskától világszerte rettegnek a gazdálkodók. Amerikában komoly kárt okoznak az almában, Olaszországban a körte jó részét tették tönkre.

Legalább két hétig folyamatosan mínusz 10 fok alatti hőmérséklet kellene ahhoz, hogy a telelő állományok egy része elpusztuljon. Félni nem kell tőlük, nem csípnek, csak épp büdösek. Sajnos esélytelen, hogy jövőre jobb lesz a helyzet. Hogyan védekezzünk ellenük? Sajnos gyakran a rovarirtószerektől sem pusztulnak el. Lakásban porszívozzuk össze őket, ott elpusztulnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!