Nem volt könnyű az idei év, sokba került a növényvédelem

2023.10.17. 17:38

Szép borokra számítanak a szüret végén a Szekszárdi borvidéken

Gyakorlatilag befejeződött a szüret a megye két borvidékén. A termelők mára csak kisebb tételeket, az úgynevezett prémium borok alapanyagait hagyták fenn a tőkéken. Az új borok pedig már a pincékben vannak. Egy nehéz szezon ellenére kiváló minőségre, színanyagban, tanninban gazdag évjáratra számíthatnak a borászok.

Mauthner Ilona

A Mészáros pincészetnél már forrnak a borok a tartályokban, Bóli Zoltán borász ellenőrzi az egyik tartály szintjét. Fotó: Mártonfai Dénes

Befejeződött a szüret a szekszárdi borvidéken, mondta Módos Ernő borász, a szekszárdi Alisca Borrend Nagymestere. Néhány termelő ugyan még hagyott a tőkén egy kevés kékfrankost, cabernet fajtákat, de a munka ma már inkább a pincékben van. 

Kevesebb szőlő lett a vártnál, de a minősége jó, minden nehézség ellenére. Vannak azonban szélsőséges esetek, például ott, ahol a szőlő minőségével voltak gondok, így a borkezelésekre nagyon oda kell figyelni, hívta fel a figyelmet a szakember. A kénezést megfelelő dózisban ajánlott elvégezni, ahogy kierjedt a bor, elfogyott a cukor belőle. Öt százalékos kénessavas törzsoldatból a fehér borokhoz hektóliterenként 1,5 decit, a vörösekhez 1 decit érdemes tenni. A savpótlás nem szükséges és a beltartalmi értékek is megfelelőek.

A cukorfokok meglepően jól alakultak, a minőség szép reményeket ébreszt. A kiváló borász arra hívta fel főleg a kisebb termelők figyelmét, hogy érdemes laborvizsgálatokat csináltatni, főleg a kénezésre figyeljenek.

A szekszárdi Mészáros pincészetnél is befejeződött a szüret. Idén nem indult olyan korán a betakarítás mint az elmúlt években, mondta Mészáros Péter. Ennek oka, hogy a tavasz hűvösebb volt a szokásosnál. A száraz, meleg ősz viszont jót tett a kékszőlő fajtáknak. A peronoszpórára és a lisztharmatra nagyon oda kellett figyelni év közben, de aki meg tudta őrizni szőlője egészségét, az elégedett lehetett a szüret idején.

Mészáros Péter elmondta, zömében kombájnnal szüreteltek, csak ott fogadtak kétkezi munkást, ahová a kombájn csak nehezen fért volna el. Náluk egyébként már az új borok is elkészültek, Irsai Olivérből és a friss rozékból a piacon is megjelentek.

Vesztergombi Csaba szekszárdi borász ültetvényeiben viszont még folyik a betakarítás. Terveik szerint november elejéig eltart a szüret. Náluk hagyomány, hogy a cabernet fajtákat addig a tőkén hagyják, ameddig csak lehet.

Egyre kevesebb a szőlőmunkás

A szüret nem könnyű munka, akár géppel, kézi szedéssel végzik. A termelő kiszolgáltatott, egyrészt az időjárásnak, másrészt a különböző feltételeknek: lesz-e elég szedő, időben jön-e a szőlőkombájn, illetve átveszi-e a felvásárló a szőlőt és vajon mennyit és mikor fizet érte. A borász pedig csak akkor jár jól, ha el is tudja adni – megfelelő áron – a termékét. Idén is sok termelő panaszkodott joggal, hogy nagyon nehéz szüretelőket találni, a megbízható idősebbek még eljönnek, de már nem bírják úgy a munkát, míg a fiatalok közül csak kevesen vállalkoznak a mezőgazdasági munkára, és akik jönnek, azok is inkább a mobiltelefonjukat nyomkodják szőlőszedés közben, mondta az egyik szekszárdi borász. Ezért is egyre népszerűbb a vármegye borvidékein a szőlőkombájn, főleg az új telepítésű ültetvényeken. Több gazdának is van saját gépe, akinek meg nincs, az bérmunkában veheti igénybe. Előnye, hogy gyors, a kézi munkaerőt kiváltja és nem hagy rajta több szőlőt, mintha kézzel történt volna a szüret.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!