Konferencia

2023.11.06. 18:52

Dél-Magyarországra irányítják a beruházásösztönzés fókuszát

„A keleti és a nyugati országrész tőke- és beruházásvonzó képességének nagyjábóli egyensúlyba hozását követően minden adott ahhoz, hogy a magyar kormányzati beruházásösztönzés stratégiai fókusza Dél-Magyarországra irányuljon mostantól” – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Pécsen.

Teol.hu

Hoppál Péter országgyűlési képviselő, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Dr. Fábián Ágnes, a JVSZ elnöke (Fotó: M. D.)

A Joint Venture Szövetség (JVSZ) által az AutóCity Zrt. márkakereskedésében megtartott Country Ride elnevezésű rendezvényen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter leszögezte: noha a magyar gazdaság továbbra is Budapest központú, az elmúlt hat-nyolc évben sokat javult az egyensúlytalanság, közölte az MTI a tárca tájékoztatására hivatkozva.

– Amellett, hogy különböző ösztönző eszközökkel elértük, hogy inkább menjenek vidékre a beruházások, azért volt még egy komoly egyensúlytalanság a magyar gazdaságban, ez pedig az, hogy a nyugati, főleg az északnyugati országrész tőke- és beruházásvonzó képessége sokkal erőteljesebb volt, mint a keleti országrészé – mutatott rá Szijjártó Péter, aki így folytatta: – Az elmúlt években megfeszített munkával sikerült elérnünk, hogy a keleti és nyugati országrészek közötti tőkevonzó képességbeli különbségeket kiegyenlítsük. És mára a Miskolc-Nyíregyháza-Debrecen hármas olyan beruházásokat vonzott keletre, amelyek nemcsak Magyarország, hanem egész Európa legnagyobb beruházásai közé is tartoznak. Mindez megadja nekünk azt a lehetőséget, hogy innentől kezdve a magyar kormányzati beruházásösztönzés stratégiai fókusza Dél-Magyarországra irányuljon – szögezte le.

A külgazdasági és külügyminiszter kijelentette, a kormány ennek megfelelően kiemelt fókuszként kezeli a Pécs-Szeged-Békéscsaba sávot a következő időszakban. Mint mondta, a déli vármegyékbe azért nem sikerült eddig több és nagyobb beruházást hozni, mert nem volt erre alkalmas, elég nagy, jó közlekedési kapcsolatokkal rendelkező, jól közművesíthető terület. Ezt sikerül megszüntetni egy 600 hektáros ipari beruházási terület létrehozásával Kővágószőlős és Kővágótöttös környékén, majd használhatóvá kell tenni a Pécs-Pogány repülőteret, mint az Győrben is történt nagy sikerrel. Fontos lépés, hogy jövő év végére kész lesz a közvetlen gyorsforgalmi összeköttetés Pécs és Eszék között, illetve napirenden van a mohácsi Duna-híd kérdése is – tudatta, és érintette a paksi bővítés rendkívüli szükségességét is. Végül hangsúlyozta, hogy 2010 és 2022 között Baranya vármegyében az ipari termelés 280 milliárdról 960 milliárd forintra emelkedett, a munkanélküliség pedig 13 százalékról 4 százalékra esett. – Az elmúlt 12-13 év fejlődése eléggé stabil alapot és jó ugródeszkát ad nekünk ahhoz, hogy a következő időszakban itt még ennél is látványosabb fejlődést tudjunk elérni – összegzett. 

A miniszter az elmúlt másfél évtizedet a veszélyek és a válságok korának nevezte, és rámutatott, hogy az utóbbi négy év során kétszer is feje tetejére állt az egész világgazdaság a koronavírus-járvány és az ukrajnai háború következtében. Beszédében bírálta az Oroszország elleni, eredménytelennek bizonyult európai uniós szankciókat, arra is kitérve, hogy ezek nyomán összeomlott az addigi gazdasági növekedés modell, amely a fejlett nyugati technológiák és a viszonylag olcsó keleti energiahordozók kombinációjára alapult. Aláhúzta: miközben a kontinens versenyképessége drámai mértékben romlott, Magyarországon tavaly megdőlt a beruházások, az export és a foglalkoztatottság rekordja is, és idén újabb csúcsok várhatók. Mindez csakis úgy volt lehetséges, hogy a krízis és az ellenzékkel folytatott viták ellenére sem adta fel a kormány a beruházások ösztönzésére épülő gazdaságpolitikáját azért, hogy ezen forrásokat inkább a munkanélküliség finanszírozására fordítsák. Majd a meghirdetett robosztus beruházástámogatási programokat méltatta, amelyeknek szavai szerint a jövőben is fontos szerepük lesz, mivel a világon egyre élesebb verseny zajlik a beruházásokért. – Csak úgy tudunk sikeresek maradni a következő években, ha a magyar beruházástámogatási rendszer Európa legjobb beruházástámogatási rendszere marad, és nem Közép-Európáé, nem a térségé, hanem egész Európáé – fogalmazott Szijjártó Péter, aki hozzátette, a JVSZ számíthat a kormány jövőbeni együttműködésére is.

A JVSZ november 6-i pécsi rendezvénye az idén júniusban elindított Country Ride sorozat második állomása volt, melyen közel százötvenen vettek részt, többnyire Baranya, Somogy és Tolna vármegyék vállalatainak, helyi szervezeteinek és egyetemeinek a vezetői. A JVSZ közel 40 éve támogatja a hazai vállalati szférát, a gazdasági ökoszisztémák kialakulását, szoros együttműködésben a felelős minisztériumokkal.

– Fontos törekvésünk a vidéki telephellyel rendelkező vállalatok aktív bevonása. Nyolc tagvállalatunk első számú vezetőjének támogatásával szervezzük meg több alkalmas Country Ride eseménysorozatunkat régiós nagyvárosokban, a programot az adott régió számára releváns témák köré építve. Ezeken az eseményeken a vidéki kis-, közép- és nagyvállalatok beleláthatnak és bekapcsolódhatnak a szövetség szakmai és érdekvédelmi munkájába – mondta el köszöntőjében dr. Fábián Ágnes, a JVSZ elnöke.

Jákli Gergely, a Paks II. Zrt. elnök-vezérigazgatója (Fotó: M. D.)
Fotó: Denes Martonfai

A Paks II. projekt Magyarország legnagyobb zöld beruházása, hazánk hosszú távú energiaszuverenitásának garanciája. A nemzetközi együttműködésben megvalósuló atomerőmű jelentősen hozzájárul Magyarország biztonságos, megfizethető árú és klímabarát villamosenergia-ellátásának fenntartásához – ezt már Jákli Gergely, a Paks II. Zrt. elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta a „Miért van szükség Paks II-re?” című előadásában.

A Joint Venture Szövetség Country Ride rendezvénysorozata a júniusi veszprémi és a mostani pécsi állomás után idén még egy helyszínt érint: november 23-án Kecskeméten Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés vármegye gazdasági szereplőit látja vendégül. A sorozat 2024 folyamán további öt állomással folytatódik.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!