Javaslat

2023.12.14. 14:00

A mézesüvegeken kötelező lesz feltüntetni a származási helyet

A hét elején járta be a világsajtót, hogy célt értek a magyar erőfeszítések, hazánk kezdeményezésére az uniós agrárminiszterek egyetértettek azzal, hogy a jövőben a mézesüvegeken kötelező legyen feltüntetni a méz származási helyét és pontos százalékos arányát.

Mauthner Ilona

A javaslat szerint a jövőben kötelező lesz a mézesüvegeken feltüntetni a méz származási helyét és pontos százalékos arányát (Fotó: Makovics Kornél)

Nagy István agrárminiszter arra hívta fel a figyelmet, hogy több mint négy év munkája ért be a hétfői döntéssel, hiszen először 2019 novemberében kezdeményezte elsőként Magyarország a mézkeverékek származásjelölési szabályainak szigorítását.

A fogyasztókat segítené a szigorítás 

A szigorúbb előírásoknak köszönhetően egyértelmű lesz a vásárlók számára, hogy milyen országból származó mézek és milyen arányban találhatók meg az adott termékben. Ezzel egyrészt a fogyasztók könnyebben megtalálhatják a minőségi magyar mézeket, melyek vásárlásával nem csak a magyar méhészeket, de a biológiai sokféleség megőrzését is támogatják. Másrészt a kötelező, pontos százalékot tartalmazó származásjelölés hatékonyan segítheti a bizonytalan eredetű, kétes minőségű, unión kívülről érkező mézek elleni fellépést.

A tárcavezető jelezte azt is, hogy a javaslatról az Európai Parlament a következő napokban alakítja ki álláspontját, ezt követően kezdődhetnek meg a tárgyalások a tanáccsal, annak érdekében, hogy az új szabályozás minél előbb hatályba léphessen. 

A magyar méhészek sokat tettek a változásért 

Megkérdeztünk néhány Tolna vármegyei méhészt is az elért eredményről. Mindnyájan egyetértettek abban, hogy a magyar méhészek sokat tettek azért, hogy a jelenlegi helyzet változzon, még tüntetést is szerveztek Brüsszelben. A hamis méz ugyanis nagyon sok méhész helyzetét nehezíti meg. 

Nagyernyei Attila, a vármegyei méhész egyesület vezetője elmondta, sajnos egyelőre csak a javaslatot fogadták el az uniós miniszterek, miszerint a jövőben a mézesüvegeken kötelező legyen feltüntetni a méz származási helyét és pontos százalékos arányát. Ez még nem jelent senki számára kötelezettséget, de nagyon bíznak benne, hogy a tárgyalások során sikerül minél előbb kiharcolni a szigorítást. 

Ugyanakkor ha megszavazzák az új szabályozást, az sokat segítene a minőségi mézek értékesítésénél és megtisztulna a piac, ez hatalmas eredményt jelentene a magyar méhészeknek, miközben az unióban minden méhész élvezhetné ennek az előnyét, mondta a megyei elnök. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!