Teol.hu videó

2023.12.11. 19:28

Bejelentették a paksi atomerőmű üzemidő-hosszabbításának megkezdését (videó)

Az esemény résztvevőit egy hosszabb sétára invitálta meg az erőmű vezetősége a tájékoztatót követően, ahol megismerhették az erőmű belső tereit és betekinthettek annak napi működésébe.

Gazsó Rita

Fotó: Mártonfai Dénes

A sajtótájékoztatón elhangzott hogy az üzemidő-hosszabbítás az unióban egy rutineljárás, amelynek során az Európai Bizottság azt vizsgálja majd, hogy a tervezett projekt az Euratom Szerződés alapelveivel összhangban van-e, így nem várható, hogy a brüsszeli testület elutasítaná a magyar beadványt.

Az üzemidő hosszabbítás előnyeként kiemelték, hogy egy meglévő és működőképes létesítmény korszerűsítése történik meg, a szükséges rekonstrukciók, fejlesztések pedig arányaiban jóval kevesebb ráfordítást, beruházást igényelnek, mint egy új erőmű létesítése.

A projekt emellett klímavédelmi célokat is szolgál, a régióban megmarad közel négyezer munkahely, a helyi közösségek és szervezetek támogatása, de természetesen a a kutatói közösség számára is fontos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!