Kevesebben művelnek több földet

2023.12.30. 07:49

Egyre kevesebben tartanak haszonállatot

Harmincezer embert érintett tavaly, hogy egyre gyorsabb tempóban koncentrálódik a vagyon, a földművelési potenciál a magyar mezőgazdaságban.

Mauthner Ilona

Képünk illusztráció.

Forrás: MW

A cégek harmada bő 10 év alatt egyszerűen eltűnt – 20 százalékuk egyetlen év alatt! –, és az állattartók már csupán fele annyian vannak. A folyamat egyre gyorsabb – írta az Agraragazat.hu a statisztikai hivatal adataira hivatkozva.

A kis gazdaságok száma csökken

A fokozódó piaci-gazdasági versenyben a legkisebbek esnek ki a mezőgazdaságban is. A KSH legfrissebb jelentése szerint csak az idei évben ötödével csökkent a mezőgazdasági tevékenységet végzők száma. Mivel a művelt területek aránya nem változott, ez azt jelenti, hogy a turbófokozatra kapcsol(t) a tőkekoncentráció: kevesebben művelnek most több földterületet.

Idén a mezőgazdasági tevékenységet végzők 15 százaléka pedig 1 hektárnál kisebb területet művelt, és továbbra is a legjellemzőbbek az 1-5 hektár közötti kisbirtokok, amelyek a gazdaságok egyharmadát teszik ki. A teljes mezőgazdasági terület egyötöde 200-500 hektárnyi földhasználó birtokában van, számuk azonban a birtokok számának mindössze 2 százalékát teszi ki. 

A gazdaságok 2020 és 2023 közötti csökkenésének egyik fő oka az egy hektárnál kisebb területen gazdálkodók számának drasztikus csökkenése volt. Ez 29 ezer embert érintett. Érdekesség ugyanakkor, hogy egyelőre nem a nagygazdaságok (1000 hektár feletti) falják fel a legkisebbeket, hiszen – bármilyen meglepő – ezek száma és mérete is ötödével csökkent 2020 óta. A legjelentősebb gazdaságnövekedés a 100-200 ha-os üzemeknél volt megfigyelhető – írja a KSH jelentése.

Az átrendeződés már több mint tíz éve tart

A folyamat az utóbbi években csupán felgyorsul, de valójában 2010 óta tart. Az agrárgazdaságok számának csökkenését a 2020-as nagy agrár-összeírás is kimutatta. Kiderült, hogy 2010 óta 31 százalékkal csökkent a gazdaságok száma – a növénytermesztőké kevésbé, mint az állattartóké. 

A hazai állattartó gazdaságok száma folyamatosan csökken: 2010 óta több mint felével (53 százalékkal) zsugorodott, de még 2016-hoz képest is 31 százalékos a visszaesés. Ennek oka a kevés állatot tartó gazdaságok megszűnése. 

Ebben az a közismert tény is szerepet játszhat, hogy az állattartás és a növénytermesztés egyre inkább elválik egymástól. pedig ennek gazdaságossága, a talajművelésre, a takarmányalapanyag-előállításra gyakorolt pozitív hatásáról sok szó esik az agráriumban. A gazdaságok 51 százalékának van kisebb-nagyobb mezőgazdasági területe állatállomány nélkül. Ugyanakkor az állategységgel rendelkező gazdaságok 15 százalékának egyáltalán nincs mezőgazdasági területe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!