Környezetvédelem

2023.12.02. 12:30

Mégsem indul el január 1-től az új visszaváltási rendszer

Január 1. helyett július 1-től lesz kötelező a gyártóknak a visszaváltáshoz szükséges kódot a PET-palackokon, az alumíniumdobozokon és az üvegpalackokon. A korábbi köztársasági elnök, Áder János szerint a gyártók lobbitevékenysége miatt csúszik a rendszer bevezetése. A témával mi is többször foglalkoztunk, főleg a borászok nyilatkoztak a témában.

Mauthner Ilona

Illusztráció: MW

Több borász is azt nyilatkozta korábban, hogy a kötelező visszaváltási rendszer szinte teljesíthetetlen elvárásokat támaszt a hazai borászatok számára. Ez a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának a véleménye is.

Egy egyszerű borospalack regisztrációjához legalább 25 adatot kell megadniuk a termelőknek a jelenlegi elképzelések szerint. Ez egyben azt is jelentheti, hogy a forgalomba hozatali eljárás időtartama akár több hónap is lehet. Most úgy tűnik fél év halasztást kapnak a borászok és a többi érintette.

A boltok polcain ugyan megjelenhetnek január 1-től az új típusú palackok és dobozok, de az első fél évben a gyártóknak ez csak lehetőség. Egy PET-palack, aludoboz, vagy üveg betétdíja 50 forint lesz. Az automaták – a korábbi szokással ellentétben – csak az ép minőségű csomagolást fogadják el, ezért nem érdemes összetaposni, összegyűrni azokat.

A palackokat, dobozokat nem csak a vásárlás helyén, hanem az újonnan felállított több ezer automata bármelyikénél visszaválthatjuk július 1-től. Az uniós előírások szerint Magyarország 90 százalékra növeli az üveg, az alumínium és PET-palackok visszagyűjtési aranyát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!