Villamosenergia

2023.12.05. 17:35

Fókuszban a paksi erőmű üzemidő hosszabbítása - galériával

Az atomerőmű jövőképéről, az üzemanyagkészlet-tartalék további növeléséről, valamint az Európai Unió számára bejelentett üzemidő-hosszabbításról tartottak részletes tájékoztatást az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezetői és szakértők kedden délelőtt, az erőmű Tájékoztató és Látogatóközpontjában.

Gazsó Rita

A képen b-j: Kovács Antal az MVM Paksi Atomerőmű Zrt kommunikációs igazgatója, Kiss Csaba, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. termelési vezérigazgatója, Horváth Péter János, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója, Tóth Pál, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese és Czibula Mihály, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. További Üzemidő Hosszabbítás kiemelt projekt vezetője

Fotó: Mártonfai Dénes

Az eseményen dr. Kiss Csaba, az MVM Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese, Horváth Péter János, az atomerőmű vezérigazgatója, Tóth Pál, az erőmű műszaki vezérigazgató-helyettese, valamint Czibula Mihály az üzemidő hosszabbítás kiemelt projektvezetője számolt be az előttük álló feladatokról.

– A nemzeti energiastratégia eredményes megvalósításának egyik fő letéteményese az MVM csoport, sikereié pedig a paksi Atomerőmű – emelte ki az eseményen dr. Kiss Csaba. A termelési vezérigazgató-helyettes úgy fogalmazott, a magyar állam tulajdonában álló vállallatként kötelességük a felelős és fenntartható gazdálkodás a rájuk bízott közvagyonnal. – Tulajdonosként ezért is tekintjük stratégiai kérdésnek a világszinten is elismert biztonsági és rendelkezésre állási mutatókkal bíró Paksi Atomerőmű üzemeltetési idejének további meghosszabbítását – hangsúlyozta.

Meghosszabbodik az üzemidő

Horváth Péter János, az atomerőmű vezérigazgatója egyebek mellett arról beszélt, hogy az Euratom előírásainak megfelelően októberben megtörtént a Paksi Atomerőmű további üzemidő hosszabítását előkészítő munkák kezdetének bejelentése az Európai Unió felé. Mint mondta, ezzel kezdetét veszi az a mintegy tízéves folyamat, amelynek eredményeként újabb húsz évvel hosszabbodhat meg az üzemelési engedélyük. A folyamat során minden berendezésüket, rendszerüket megvizsgálják, értékelik, ha elengedhetetlen, cserélik, a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően, szigorú ellenőrzés mellett. 

A tájékoztatóan elhangzott, a korszerűsítéseknek köszönhetően ez az erőmű már nem ugyanaz, mint négy évtizeddel ezelőtt
Fotó: Mártonfai Dénes

Hozzátette, hogy ez az atomerőmű már nem azonos a négy évtizeddel korábbival, hiszen a folyamatos fejlesztéseknek, biztonságnövelő intézkedéseknek köszönhetően egy generációval fejlettebb, mint amikor megkezdte a működését. – A biztonság iránti teljes elkötelezettséggel és a felelős, jó gazda szemlélettel kialakított üzemeltetési és karbantartási gyakorlat eredményeként a Paksi Atomerőmű teljes mértékben alkalmas arra, hogy további évtizedeken át szolgálja Magyarországot – mutatott rá Horváth Péter János. 

Nemzetközi szinten is népszerű

A vezérigazgató az üzemidő-hosszabbítás kapcsán több nemzetközi példát is említett. Európában Finnország, Szlovákia, Csehország, Belgium és Szlovénia is emellett döntött, sőt rendelkeznek az atomerőmű blokkok további üzemeltetésére vonatkozó engedéllyel, az Egyesült Államokban pedig a száz évre kiterjedő üzemeltetés feltételeit is vizsgálják, miután a 80 évre szóló üzemeltetéshez már rendelkeznek több engedéllyel. Emlékeztetett, hogy a paksi erőmű négy évtizedes működése folyamán bebizonyította, hogy a gazdaságos áramtermelés legfontosabb eszköze, amelynek termelése teljes mértékben fedezi a hazai háztartások áramfogyasztását. Emellett nélkülözhetetlen szerepet játszik a klímaváltozás elleni küzdelemben: eddigi működésével összesen 250 millió tonna széndioxid-kibocsátást akadályozott meg.

Az újságírókat is körbevezették az atomerőműben
Fotó: Mártonfai Dénes

Növelik az üzemanyagkészletet

A paksi sajtótájékoztatón bejelentették, hogy az ukrajnai konfliktusból eredő bizonytalanság csökkentése és a folyamatos termelés biztosítása, ezzel az ország villamosenergia ellátás-biztonságának erősítése érdekében az atomerőmű számára törvényben előírt kétévi üzemanyagkészletet a jövő év folyamán háromévnyire növeli a társaság. Mint elhangzott, a tárolókban, mostanra már 2,5 évre elegendő üzemanyag található.

A tájékoztatás része volt a sajtóbejárás is, amelynek során a résztvevőket körbevezették az atomerőműben, ahol megtekinthették a friss üzemanyagtárolót, a forrókamrasort, a reaktorpódiumot, illetve az erőmű belső tereit is. A sajtó képviselőinek egyebek mellett olyan izgalmas részleteket is megmutattak, mint az egyik üzemanyag-kazetta, amelyről kiderült, hogy kapacitását tekintve akár Nyíregyháza ötéves energiaszükségletét is fedezni tudná.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!